Sme o Němcové: Nastrčená figurka

Bratislava – „Miroslava Němcová se stala kandidátkou na premiéra, protože skuteční lídři, zejména první místopředseda Martin Kuba, se u ní nemusejí obávat, že by je omezovala, přerostla jim přes hlavu a ohrozila jejich moc,“ napsal slovenský deník Sme. Němcovou, kterou strana nominovala na post nového českého premiéra, označuje za nastrčenou figurku silných politiků, která ODS nezachrání.

Pro pověst ODS by podle Sme bylo lepší, kdyby do této funkce navrhla exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, jenž získal image bojovníka proti korupci. Němcovou označil list za političku, která není vyhraněnou a charismatickou osobou a která nikdy v ODS neměla významné slovo. Komentátor soudí, že funkce získávala v minulosti proto, že „bylo dobré mít na vysokém postu ženu“ a že nikomu nepřekážela. Zároveň ovšem píše, že Němcová nikdy nebyla spojována s žádným ze skandálů ODS a že má alespoň malou šanci vzbudit zdání, že s ní přichází nová, čistá a polepšená ODS.

List přirovnal ODS k slovenské pravicové straně SDKU-DS, která v roce 2010 nominovala do čela vlády populární političku Ivetu Radičovou. Už po roce a čtvrt její vláda ovšem padla, Radičová odešla z politiky a v loňských předčasných parlamentních volbách utrpěla SDKU-DS fiasko.

Otázkou podle listu zůstává, zda se Němcová premiérkou vůbec stane. „Její nominace nepotěšila TOP 09, která se obává že by přece jen mohla zastavit odliv pravicových voličů od ODS ke straně Karla Schwarzenberga,“ poznamenal deník s tím, že hlavní slovo bude mít prezident Miloš Zeman.

Vydáno pod