Novopečený Rus Depardieu dostal v Paříži za uši kvůli řízení v opilosti

Paříž – Pokutou 4 000 eur (103 000 korun) a šestiměsíčním zákazem řízení potrestal pařížský soud francouzského herce Gérarda Depardieua, který jel loni na skútru pod vlivem alkoholu. Loni v listopadu mu po pádu se skútrem naměřila pařížská policie v krvi 1,8 promile alkoholu, zatímco zákon povoluje maximálně 0,5 promile. Podle zákona mu hrozila pokuta až 4 500 eur a až dva roky vězení. Prokuratura ale požadovala pokutu jen 4 000 eur a desetiměsíční zákaz řízení.

Podle státní zástupkyně Aurélie Devosové byla hercova vina nepopiratelná. „Při policejní kontrole byl z něj silně cítit alkohol. Herec se začal rozčilovat a v první chvíli řekl, že nechce žádnou kontrolu množství alkoholu v krvi,“ uvedla. Hercův advokát zpochybňoval množství naměřeného alkoholu v krvi svého klienta tvrzením, že herec před řízením nepil „mnoho hodin“.

Čtyřiašedesátiletý představitel řady velkých filmových rolí se nedostavil ani k jednomu ze tří plánovaných soudních stání v rámci procesu ani k dnešnímu vynesení rozsudku. Vždy se omluvil kvůli natáčení nějakého filmu.

Depardieu, který počátkem roku přijal ruské občanství na protest proti vysokému zdaňování bohatých Francouzů a odstěhoval se z Francie, je známý svými výstřelky. Kromě jiného v roce 2005 omráčil v Itálii novináře, v roce 2006 dostal pokutu 3 500 eur za urážku pracovních inspektorů při jednom natáčení, v roce 2011 močil na palubě linkového letadla Paříž–Dublin a loni udeřil na ulici v Paříži automobilistu.