V Nigérii zlikvidovali další továrnu na děti

Lagos – Při zátahu na takzvané „továrny na děti“ osvobodila nigerijská policie z domu ve městě Aba v jižní části země 16 těhotných mladých žen. Ty jsou zde drženy násilím a rodí děti k obchodním účelům – jejich potomci se mimo jiné prodávají k adopci nebo jako pracovní síla.

Policisté zadrželi muže, který „továrnu“ provozoval. Dívky potvrdily, že za to, že porodí a pak odevzdají dítě, jim nabídl 25 000 až 30 000 naira (asi 3 000 až 3 600 korun) podle pohlaví novorozence.

Nigerijští policisté v posledních letech odhalili řadu podobných zařízení; dvě z nich jen během letošního května. V jednom z nich bylo drženo 17 dívek ve věku 14 až 17 let, které uvedly, že je oplodnil jeden z mužů, kteří se na obchodu s dětmi podíleli.

V dubnové zprávě EU o obchodu s lidmi je Nigérie uvedena jako africká země, kde je tato praktika nejběžnější. Experti uvádějí, že černý trh s dětmi v Nigérii slouží mimo jiné i lidem, kteří chtějí obejít legální adopční systém. Manželské páry, jimž se nedaří počít dítě, v mnoha částech země tradičně čelí společenskému stigmatu, a proto nechtějí o své situaci diskutovat ani s adopční agenturou. Běžné je ale také prodávání starších dětí vlastními rodinami, aby pracovaly na plantážích, v dolech či továrnách; dívky končí jako služky či prostitutky. V ojedinělých případech se prodané děti stávají obětí mučení a zabití v rámci rituálů černé magie. 

Vydáno pod