100 dní čínského prezidenta – čínský sen na houpačce

Peking – Nový čínský prezident Si Ťin-pching je u moci přesně 100 dní. Podle Číňanů je usměvavější, uvolněnější a sympatičtější než jeho předchůdci. I on si ale libuje ve sloganech. Předchůdce Teng Siao-pching hlásal socialismus s čínskými rysy a Chu Ťin-tchao harmonickou společnost. Nový prezident Si prosazuje čínský sen - obrodu čínského národa. Jak přesně má vypadat, už ale nevysvětluje. V Pekingu natáčel zpravodaj ČT Tomáš Etzler.

Číňané požadují rychlé řešení starých problémů, jako je rostoucí propast mezi chudými a bohatými nebo katastrofální stav životního prostředí. Přes přetrvávající sympatie k novým vůdcům většina lidí, se kterými jsme hovořili, hodnotí prvních sto dní s rozpaky. „Vláda je kolísavá a nejistá. Každý je jejím stavem zmaten. Noví vůdci si často oponují. Někteří signalizují, že reformy budou, jiní, že ne. Někteří tvrdí, že jdeme doprava, jiní, že doleva. Je to jako na houpačce,“ říká politolog Čang Ming z univerzity Renmin. 

Už předchozí administrativa tvrdila, že k řešení problémů je potřeba politických, sociálních a hospodářských reforem. Nikdy se k nim ale neodhodlala a nic zatím nenasvědčuje tomu, že by se nová vláda k reformám stavěla jinak. Oslovení politologové tvrdí, že sám Si Ťin-pching je součástí problému. Je podle nich členem zájmových skupin, které za poslední roky astronomicky zbohatly, a reformami by byl sám proti sobě a svým blízkým. 

Prezident podnikl několik rutinních zahraničních cest. Navštívil Rusko, země v Africe a Latinské Americe, kde jednal o dovozu surovin. Při setkání s prezidentem USA Barackem Obamou se oba vůdci snažili o zlepšení vzájemných vztahů. Čínská zahraniční politika ale budí obavy některých sousedních zemí, kvůli rostoucím teritoriálním nárokům v Jihočínském a Východočínském moři. Pozorovatelé tvrdí, že v současné čínské vládě nejsou zkušení diplomaté a že si Čína neví rady se svým nově nabytým statutem světové velmoci. 

„Jejich domácí a zahraniční politika je stejná. Z přátelských zemí dělají své oponenty a z lidí, co od nich něco očekávají, dělají součást disidentských skupin. To je styl chování současné vlády. Vším, co dělají, si vytváří nepřátele. Není to vůbec rozumné,“ komentuje to historik Čang Li-fan. 

Nová čínská vláda nereagovala na opakované žádosti štábu České televize o rozhovor. Co přesně čínský sen nových vůdců země znamená, tedy naznačí až příští měsíce a roky.

Reportáž Tomáše Etzlera a rozhovor s ním (zdroj: ČT24)
Vydáno pod