Na Indii udeřila „himálajská tsunami“

Dillí - Záplavy, které postihly sever Indie, si vyžádaly už přes 500 mrtvých. K povodním došlo kvůli silným monzunovým dešťům, které v současné době sužují velkou část Indie. Jak oznámil premiér státu Uttarákhand, vojáci nalezli v bahně celkem 556 mrtvých těl. Letectvo shazuje lidem ve zhruba stovce odříznutých měst a vesnic potraviny a léky.

Vláda státu Uttarákhand označila nynější záplavy za „himálajské tsunami“. Oblast kolem Kédárnáthu je prý poseta mrtvolami a řada poutníků a turistů, kteří se do města vydali, je nezvěstná. S evakuací lidí z místa pomáhá 5500 vojáků s vrtulníky.

Lidé, kterým mohutné záplavy vzaly domy i veškerý majetek, musí žít v provizorních stanech u silnic. Nemají kam jít a stěžují si, že stát v krizové situaci pomůže jen přibližně jedné rodině z deseti. „Voda se dostala k našim domům za pouhé čtyři hodiny. Přišli jsme o majetek. Chybí nám základní věci, včetně jídla. Ani tenhle stan není od naší vlády,“ stěžuje si Sunu Singh.

Monzunové deště nejspíš stojí i za dnešním kolapsem třípatrové budovy na předměstí západoindické Bombaje. Z trosek už záchranáři vyprostili deset těl, může jich být ale ještě mnohem víc. V domě bydlelo údajně devět rodin. V době, kdy se zřítil, většina lidí spala. Situace na místě byla navíc v počátku zmatečná. „Jakmile se naši lidé dozvěděli, co se stalo, okamžitě jeli na místo. Ale když tam dorazila policie, jen nečinně přihlížela,“ říká generální tajemník v Mahárástře Halim Ullah.

Záplavy v Kédárnáthu způsobilo protržení hráze nedalekého jezera. Duchovní Dineš Bagvari ze slavného kédárnáthského hinduistického chrámu, jehož část údajně vzala voda a který zůstává ponořen do bahna a kalu, popsal, že uslyšel „hlasitý výbuch“, když voda prolomila hráz jezera nad městem. „O pár minut později se přihnala voda a během čtvrt hodiny vše odnesla,“ dodal.

Záchranáři se dál pokoušejí dostat také do oblastí, které voda odřízla. Podle BBC už se jim podařilo evakuovat desítky tisíc lidí - desítky tisíc dalších ale na pomoc ještě čekají. Pomáhají i vojáci. Indické letectvo do postižených oblastí shazuje základní potraviny a léky.

Monzunové deště trvají v Indii zpravidla od června do září a jsou nezbytné pro tamní zemědělství. Letošní srážky na severu země jsou ale silnější než obvykle. Ve státě Uttarákhand dokonce nejsilnější za posledních 60 let.

Vydáno pod