Schwarzenberg a Barroso – v Rakousku Evropané roku

Vídeň – Karel Schwarzenberg a předseda Evropské komise José Manuel Barroso dostali v Rakousku Evropskou cenu Aloise Mocka za rok 2012. Rakušané tak českého ministra zahraničí ocenili jako „velkého Evropana“. Zatímco Barroso dostal cenu v nepřítomnosti, Schwarzenberg si ji včera převzal osobně.

Schwarzenberg v děkovné řeči zdůraznil, že se Evropa nachází v rozhodujícím okamžiku. V souvislosti s politikou rozšiřování Evropské unie konstatoval, že Evropa „ještě není celá“. Její sjednocení je podle něj „úkolem naší generace“.   

Rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger při předávání ocenil Schwarzenberga jako „velkého Evropana“. On i Barroso podle něj častokrát prokázali, že v Evropě dávají přednost „společnému před rozdělujícím“.   

Cena, nese jméno bývalého rakouského ministra zahraničí Aloise Mocka, je vyznamenáním za přínos osobností k institucionálnímu a ekonomickému sjednocení Evropy. Předává se každoročně v rámci takzvaných Dnů tolerance. Uděluje ji od roku 2002 nadace, kterou Mock založil.

V minulosti ji dostali například bývalá slovenská diplomatka Magda Vášáryová, rakouský publicista Paul Lendvai, bývalí ministři zahraničí Slovinska Dimitrij Rupel, Německa Hans-Dietrich Genscher a Francie Roland Dumas nebo bývalí předsedové Evropského parlamentu Jerzy Buzek a Hans-Gert Pöttering.

Vydáno pod