Ruská duma promluvila jedním hlasem: Stop adopci dětí pro homosexuály

Moskva - Státní duma, dolní komora ruského parlamentu, dnes schválila zákon zakazující osvojování ruských dětí homosexuály. Jde zjevně o reakci na povolování homosexuálních sňatků v cizině, naposledy ve Francii. Ruská norma vyžaduje ještě souhlas senátorů a prezidentův podpis. Ruští poslanci také nedávno drtivou většinou hlasů schválili zákon o zákazu propagace homosexuality mezi nezletilými osobami, a to pod hrozbou vysokých pokut.

Zákon zakazuje adopce ruských sirotků homosexuálními rodinami i neprovdanými cizinkami či neženatými cizinci ze států, které takové sňatky dovolují. Pro návrh hlasovalo 444 poslanců, žádný nebyl proti. Ruské ministerstvo zahraničí následně bude muset také revidovat dvoustranné smlouvy o osvojování se všemi státy, které homosexuální sňatky legalizovaly.

Zákon má také povzbudit osvojování sirotků uvnitř Ruska, a to i zjednodušením a zrychlením byrokratických procedur či zvýšením jednorázového příspěvku pro pěstouny z 13 000 na 100 000 rublů (na 60 000 Kč).

Koncem loňského roku Rusko v odvetě za americké sankce zakázalo adopce ruských sirotků do USA, oficiálně však kvůli špatnému nakládání s ruskými dětmi. Polemiky okolo zákazu ukázaly i neradostnou situaci statisíců dětí v sirotčincích, zejména pak postižených či vážně nemocných - ty totiž prakticky nemají šanci na nalezení náhradní rodiny ve vlasti.