Syrská opozice prý dostala zbraně ze zahraničí

Damašek/Petrohrad – Syrská opozice potvrdila, že dostala ze zahraničí moderní zbraně, s nimiž může obrátit situaci na bojišti ve svůj prospěch. Ruský prezident Vladimir Putin dnes znovu obhajoval ruské zbrojní dodávky Damašku a řekl, že by Západ neměl vyzbrojovat skupiny, které sám řadí k teroristickým.

Luaj Mikdád ze Syrské svobodné armády (FSA) tvrdí, že FSA dostala nedávno z ciziny množství moderních zbraní, „z nichž některé mohou změnit vývoj na bojišti“. Mikdád očekává, že země, které stojí za opozicí, v sobotu na mezinárodní schůzce v Dauhá oficiálně oznámí, že začaly opozici vyzbrojovat. 

„Jde o protiletadlové a protitankové zbraně a munici,“ řekl o dodávce Mikdád. Ve čtvrtek hovořil o raketách země-vzduch krátkého doletu a o protitankových raketách. Ujistil přitom, že zbraně skončily v rukou profesionálních vojáků FSA a že budou použiti výhradně k boji proti Asadovi. 

Sobotního jednání v katarském Dauhá se mají zúčastnit ministři zahraničí 11 států - mezi nimi z USA, Francie, Německa, Velké Británie a Itálie. Západní státy se přitom dosud zdráhaly otevřeně vyzbrojovat opozici, především kvůli obavám, aby zbraně nepadly do rukou teroristů. 

Například Spojené státy oznámily podporu rebelům poté, co se množí důkazy o použití chemických zbraní. Státy Evropské unie se zase nedokázaly dohodnout na prodloužení zbrojního embarga, které tak letos v červnu vypršelo. 

Boje v Aleppu
Zdroj: ČTK/AP/SANA

Vyzbrojování rebelů přitom kritizuje Rusko. „Jestliže Spojené státy považují jednu ze syrských opozičních skupin, frontu An-Nusra, za teroristickou, jak mohou této opozici posílat zbraně? Kde tyto zbraně skončí? Jak budou použity?“ tázal se Putin na ekonomickém fóru v Petrohradě. Moskva přitom sama dodává zbraně Asadovu režimu, argumentuje při tom, že neporušuje mezinárodní právo, protože jde především o zbraně obranné. 

A proti dodávkám zbraní ze strany Spojených států se zvedla vlna kritiky i v USA. Čtyři američtí senátoři chtějí novým zákonem zakázat prezidentovi Baracku Obamovi vyzbrojování syrské opozice. V Kongresu už předložili přislušný návrh. Svůj krok zdůvodnili tím, že Bílý dům neposkytl zákonodárcům dost informací o rizicích operace. Humanitární pomoc Syřanům by ale zákon neomezoval.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se dnes také vyjádřil skepticky k připravované mezinárodní konferenci k Sýrii v Ženevě. Prohlásil, že jestliže budou USA prosazovat zřízení bezletové zóny nad Sýrií, pak je tato konference ohrožena. USA se s Ruskem dohodly na tom, že konferenci uspořádají, avšak stále jsou potíže s tím, kdo se jí zúčastní a jaký bude program. Původní červnový termín byl nejprve odložen na červenec a pak na srpen.

Američané rozmístili v Jordánsku 700 vojáků (zdroj: ČT24)