Islám je řešení, halekaly tisíce Mursího příznivců

Káhira – „Islám je řešení“ nebo „Korán je ústava“, volalo dnes na 10 tisíc Egypťanů, kteří se v Káhiře shromáždili na demonstraci svolané k podpoře prezidenta Muhammada Mursího. Akce má být protipólem protestů, které na 30. června svolala opozice a Mursího odpůrci.

Na demonstraci přišli hlavě ti, kdo podporují politiku islamistického Muslimského bratrstva. Mnoho členů této organizace ráno do Káhiry přivezly autobusy z jiných částí Egypta. Manifestace se konala u mešity v káhirské čtvrti Nasr; účastníci akce nesli transparenty s nápisy na podporu Mursího, egyptské vlajky a prapory vládnoucího Muslimského bratrstva, které loni nominovalo Mursího do prezidentských voleb.

Kromě hesel provolávaných na podporu Mursího se ozývala také hesla proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi. Mursí minulý týden odvolal z Damašku egyptského velvyslance, což syrská opozice vysvětluje jako snahu dokázat podporu Egypta Spojeným státům a jejich arabským spojencům, kteří stojí na straně opozice.

Dnešní manifestace se zúčastnili hlavně příznivci náboženských stran, které zvítězily ve volbách. Sekulární a liberální opozice nepřestává vládu kritizovat a dává najevo nesouhlas s tím, jak se Egypt přiklání k islámu. Sesbírala údajně 13 milionů podpisů pod výzvu k Mursího odstoupení. Na 30. června svolaly tyto kruhy protesty po celém Egyptě. Očekává se, že výzvu vyslyší nejen skalní odpůrci Mursího, ale také Egypťané nespokojení s ekonomickou stagnací a se zákony, které schvalují islamisté.

Vydáno pod