Sanitka převážející resuscitovaného Mandelu se pokazila

Johannesburg - Sanitka, která před dvěma týdny převážela bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandelu do nemocnice, se cestou rozbila. Na novou sanitku musel Mandela čekat v chladu celých 40 minut. Exprezidentův mluvčí zdůraznil, že jeho zdravotní stav nebyl ohrožen.

Americká televize CBS s odvoláním na své zdroje tvrdila, že během inkriminované noci musel být Mandela resuscitován kvůli srdeční zástavě, a tak byla přivolána vojenská sanitka, aby jej převezla do Pretorie. Ale vůz se porouchal a exprezident musel za mrazivě chladné noci čekat na další 40 minut, což podle kardiologů představuje riziko.

Mandela prý ale nebyl vůbec v ohrožení a celou dobu se těšil intenzivní péči ošetřovatelek, tvrdí jeho mluvčí: „Byla přijata všechna opatření, aby tento nepředvídatelný incident neohrozil zdravotní stav bývalého prezidenta.“

Čtyřiadevadesátiletý Mandela byl hospitalizován letos již potřetí, naposledy v Pretorii 8. června kvůli plicní infekci. Jeho stav byl po řadu dní označován za vážný. Mandelův vnuk v pátek uvedl, že se dědovi každým dnem daří lépe a brzy půjde domů. Podle prezidenta Jacoba Zumy se Mandelův stav sice zlepšil, ale stále je vážný.

CBS nicméně informovala, že Mandelova játra a ledviny fungují už jen z poloviny, pacient celé dny neotvírá oči a nereaguje a příbuzní se dohadují, kolik zákroků je ještě zapotřebí, aby se starý a velice nemocný muž udržel při životě.