Putin zřejmě nabídne Íránu náhradu za systém S-300

Moskva - Rusko ve snaze urovnat spor s Íránem, který se domáhá miliardového odškodnění za nesplnění dohody o dodávce moderního systému protivzdušné obrany S-300, se prý chystá Teheránu nabídnout protiraketový systém Antej-2500. Tvrdí to ruský list Kommersant.

„Tato otázka může být jedním z klíčových témat při schůzce ruského prezidenta Vladimira Putina s íránským kolegou, která se očekává 1. července,“ napsal deník. V Moskvě se má tou dobou konat konference vývozců plynu, na níž je očekáván i dosluhující íránský prezident Mahmúd Ahmedínežád.

Antej-2500 je s to sestřelovat cíle až do vzdálenosti 200 kilometrů, letící ve výši 25–30 kilometrů, a to až rychlosti 4 500 metrů za vteřinu. Jeden oddíl je schopen současně ostřelovat až 24 cílů, přičemž k palbě je připraven do šesti minut. Letos v dubnu byly dva systémy prodány Venezuele, která se stala prvním zahraničním kupcem. Zájem však prý má i Turecko a Indie.

Antej-2500 má podle ruského listu tu přednost, že se nejmenuje S-300, a tedy nespadá pod výnos, kterým Putinův předchůdce Dmitrij Medvěděv v roce 2010 na naléhání USA a Izraele vývoz S-300 do Íránu zakázal. Fakticky je ale Antej-2500 jednou z variant systému S-300V, tedy verze vyvíjené nikoliv pro vojska protivzdušné obrany státu, ale pro ochranu pozemních jednotek. Pro Írán by to prý mohl být „přijatelný kompromis“.

„Jestli íránští kolegové nabídku přijmou, posílí to pověst Ruska jako spolehlivého partnera ve vojenské oblasti,“ řekl listu nejmenovaný zdroj z ruského zbrojního průmyslu. Oficiálně se ale úřady zdržují vyjádření.

Ruský protiletecký systém S-300
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Moskva měla Íránu podle dohody z roku 2007 dodat pět oddílů raket S-300PMU-1 za 800 milionů dolarů (skoro 16 miliard Kč), ale v září 2010 Moskva dohodu zrušila. Teherán pak podal v Ženevě žalobu, v níž jako odškodnění požaduje od Moskvy téměř čtyři miliardy dolarů. Riziko prohry u soudu je podle Kommersantu vysoké, nesplnění rozsudku by zase pošramotilo ruskou pověst.

Moskva se už snažila Teherán ukonejšit nabídkou protiletadlového systému Tor-M1E, ale to Íránci nepřijali. Nová nabídka by je podle expertů mohla spíše uspokojit, protože Antej-2500 by je mohl ochránit před případným úderem izraelských raket.