Během daytonské letecké show zemřeli pilot s akrobatkou

Dayton - Při letecké show v americkém státě Ohio se zřítilo akrobatické letadlo. Nehodu nepřežili dva lidé - pilot a akrobatka zemřeli na místě. Nikdo z přihlížejících nebyl zraněn. Podle webu televize CBS neštěstí již vyšetřují místní úřady a americký Federální úřad pro letectví (FAA). Na daytonské přehlídce, která patří k nejstarším v USA, nejde o první takový incident. V roce 2007 zde při havárii dvojplošníku zahynul jeho pilot Jim LeRoy.

Nehoda se stala po poledni místního času u města Dayton. Stroj se do vzduchu vznesl s akrobatkou, která měla podle programu přehlídky předvést chůzi na křídle.

Úřady jména obětí zatím nepotvrdily. Podle videozáznamu a zpráv, které zveřejnila místní televize WHIO-TV, však akrobatkou byla Jane Wickerová. Ve chvíli, kdy seděla na křídle letadla, se stroj otočil vzhůru nohama, pak se naklonil a zřítil k zemi, kde se při dopadu vzňal.

Podle mluvčí FAA, kterou citoval americký server CNN, stroj explodoval na travnatém prostranství mezi dvěma drahami. Wickerová, která byla podle médií známou osobou v komunitě leteckých akrobatů, byla také majitelkou havarovaného stroje.

Požárníkům se plameny podařilo uhasit. Zbytek sobotního programu show byl po neštěstí zrušen. V neděli by ale měla show podle organizátorů pokračovat podle plánu.

Podle šéfa daytonského úřadu pro letectví Terrence Slaybaugha v tuto chvíli neexistuje žádná přesvědčivá odpověď na otázku, proč se neštěstí stalo. Vyšetřování může trvat měsíce.