Ozbrojenci zabili v Pákistánu devět horolezců. Byli mezi nimi i Slováci?

Islámábád - Pákistánští ozbrojenci přepadli hotel v odlehlé horské oblasti na severu země a zabili devět zahraničních turistů a jejich pákistánského průvodce. Informace o národnosti obětí se různí a zatím je není možné nijak ověřit. Objevila se informace, že mezi mrtvými jsou i dva Slováci, kteří byli součástí ukrajinské výpravy. Horolezci se v oblasti pokoušeli o zdolání deváté nejvyšší hory světa Nanga Parbat. Pákistánská armáda oblast uzavřela a rozjela po útočnících pátrání.

Útok se odehrál ve správní oblasti Gilgit-Baltistán. „Neznámí lidé vnikli do hotelu, kde přespávali zahraniční turisté, a začali střílet,“ popsal policejní důstojník Alí Šér. „Zabili devět zahraničních turistů a uprchli.“ Pákistánské úřady zatím potvrdily totožnost jen několika zahraničních obětí. Slovenská média na základě nepotvrzených zpráv spekulují, že by mezi nimi mohli být také dva slovenští horolezci.

Ministr vnitra oblasti Gilgit-Baltistán a organizátoři expedic, kteří s horolezci spolupracovali, ale podle agentury AP uvedli, že při útoku bylo kromě jednoho Pákistánce zabito deset cizinců. Jsou prý mezi nimi tři Ukrajinci, dva Slováci, dva Číňané, Litevec, Nepálec a Číňan s americkým občanstvím. Jeden Číňan útok přežil.

K útoku, který se stal kolem jedné hodiny ranní místního času (kolem 04:00 SELČ), se přihlásili ozbrojenci z pákistánské militantní skupiny Džundulláh, kteří většinou útočí na šíitské muslimy.

  • „Tito cizinci jsou naši nepřátelé a my se hrdě hlásíme k odpovědnosti za jejich zabití. V budoucnu budeme v podobných útocích pokračovat,“ řekl mluvčí skupiny Ahmad Marvát.

Naopak podle agentur AP a AFP se k masakru přihlásila pákistánská odnož radikálního hnutí Taliban jako k odvetě za květnový útok amerického bezpilotního letounu, při kterém byl zabit její druhý nejvyšší velitel Valí Rahmán. (více ZDE)

Místní úřady vyslaly do oblasti příslušníky bezpečnostních sil. Oblast je velmi odlehlá a nevedou do ní žádné sjízdné silnice, proto těla obětí bude muset přepravit vrtulník. „Armáda okamžitě nabídla civilním úřadům pomoc. Kromě pátrání po pachatelích zajišťuje i přepravu obětí a jednoho Číňana, který útok přežil,“ informoval ministr vnitra Čaudry Nisar Chán.

Oblast Gilgit-Baltistán, která hraničí s Čínou a pákistánskou částí Kašmíru, bývala považována za jednu z nejbezpečnějších v zemi. V posledních letech se ale stala dějištěm série útoků ozbrojenců proti šíitské menšině. Je to ale vůbec poprvé, co v této oblasti známé svou přírodní krásou byli napadeni zahraniční turisté.

Ministerstvo zahraničních věcí na svém webu koncem letošního března znovu upozornilo na trvale zhoršenou bezpečnostní situaci v provincii Balúčistán, jejíž návštěvu nedoporučuje. Před třemi měsíci tam zmizely i dvě české turistky. Místní úřady po nich stále bezvýsledně pátrají.