Autobus se zřítil do černohorské rokle – 16 mrtvých, desítky zraněných

Podgorica – Při těžké dopravní nehodě v Černé Hoře zahynulo 16 lidí a dalších asi 30 je zraněných, sedm z nich vážně. Informovala o tom tamní veřejnoprávní televize RTCG. Autobus s rumunskou poznávací značkou se zřítil do rokle mezi hlavním městem Podgoricou a Kolašinem na severu země. Na místo neštěstí byli povoláni záchranáři z celé oblasti. Nasazeny byly i speciální jednotky policie.

První nepotvrzené zprávy v médiích uváděly, že mrtvých by mohlo být kolem dvou desítek. Některá média uváděla, že autobus měl ukrajinskou poznávací značku. Podle černohorského ministra vnitra však byla tato informace mylná.

Skupina asi 50 rumunských turistů mířila na černohorské pobřeží Jaderského moře, kde chtěla strávit pětidenní dovolenou. Vůz sjel během bouřky z mostu nad řekou Morača a zřítil se asi 40 metrů do strže. Odborníci se po lanech spouštěli do strže, aby vynesli vzhůru zraněné. Na místě zasahoval také vrtulník. V nemocnici v Podgorici bojují lékaři o život několika vážně zraněných. Rumunský velvyslanec v Černé Hoře hovořil o velké tragédii pro svou zemi. 

Příčina nehody je nyní věcí vyšetřování. Úzké silnice v hornatém terénu jsou ale nehodami vyhlášené.

Nehody autobusů v Evropě za posledních 10 let s větším počtem obětí:

24. srpna 2003 - Po nárazu autobusu do zdi v severním Turecku zemřelo 19 lidí a 20 osob bylo zraněno; autobusu na pravidelné lince mezi městy Amasya a Tokat selhaly brzdy.

18. prosince 2003 - Nejméně 17 lidí zahynulo a 19 osob bylo zraněno při nehodě autobusu mezi Simferopolem a letoviskem Jalta na ukrajinském poloostrově Krym. Autobus s horníky a jejich rodinami sjel z horské silnice a spadl ze srázu.

19. března 2004 - Při srážce autobusu s nákladním autem u finského města Äänekoski zemřelo 23 převážně mladých lidí a dalších 14 bylo zraněno.

7. prosince 2006 - Na mostě u bulharského města Bjala se srazil autobus s nákladním autem; po pádu autobusu z mostu zemřelo 18 lidí.

14. dubna 2007 - Při srážce školního autobusu s kamionem poblíž města Aksaray v centrální části Turecka zahynulo 32 osob, převážně dětí ve věku od sedmi do 14 let.

22. července 2007 - Při nehodě polského autobusu ve francouzských Alpách mezi Grenoblem a obcí La Mure zahynulo 26 lidí a přes 20 bylo zraněno; autobus spadl do 40 metrů hluboké rokle a začal hořet.

6. srpna 2007 - Po srážce mikrobusu s dělníky s kamionem poblíž města Kangal v provincii Sivas v centrálním Turecku zemřelo 19 lidí.

5. listopadu 2007 - Patnáct lidí přišlo o život a 23 dalších bylo zraněno při srážce autobusu s automobilem na dálnici ve středním Portugalsku.

4. listopadu 2008 - Dvacet lidí, většinou starších, zahynulo při požáru, který zachvátil autobus na dálnici A2 nedaleko německého Hannoveru. Dalších 12 lidí utrpělo vážná zranění.

21. prosince 2011 - Nejméně 25 obětí si vyžádala srážka kamionu s malým autobusem poblíž obce Salat v provincii Diyarbakir v jihovýchodním Turecku.

13. března 2012 - Při nehodě belgického autobusu ve švýcarském kantonu Valais zemřelo 28 lidí, z toho 22 dětí ve věku 11 a 12 let. Dalších 24 dětí bylo zraněno. Autobus najel v tunelu dálnice A9 u města Sierre (Siders) poblíž hranic s Itálií do boční zdi a čelně vrazil do nouzového odstavného stanoviště.

Vydáno pod