Neklidné volby v Albánii asi vyhrála socialistická opozice

Tirana - Parlamentní volby v Albánii podle prvních odhadů výsledků vyhrála socialistická opozice nad pravicovými stranami v čele s premiérem Salim Berishou. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na výsledky průzkumu mezi voliči. Vítězi voleb se ale podle agentury AFP prohlásily oba tábory, Berishova pravicová koalice i opozice v čele se socialistou Edim Ramou. Výsledky hlasování, které je považováno za test schopnosti Albánců uskutečnit demokratické volby, budou známy nejdřív v pondělí.

Podle výsledků ankety mezi voliči, které přinesla televize Ora News, dostala opoziční koalice složená z levicových stran 52 až 56 procent hlasů. Pravicově konzervativní strany pod vedením Berishy pak získaly 39 až 43 procent hlasů.  

Opoziční levice se v dnešních volbách snažila přerušit „šňůru“ pravicového premiéra Berishy, který se uchází už o třetí mandát za sebou, což je bezprecedentní počin od pádu tvrdě komunistického režimu v roce 1991. Volební místnosti se měly uzavřít v sedm hodin večer. Ústřední volební komise ale kvůli velkému zájmu voličů schválila prodloužení doby hlasování na tak dlouho, jak to bude nutné.

Hlasování poznamenaly násilnosti. Při střelbě u jedné volební místnosti byl zabit stoupenec opozice a zraněni tři lidé včetně kandidáta vládní strany.