Život Nelsona Mandely visí na vlásku

Johannesburg - Bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela, který je v nemocnici kvůli opakující se infekci horních cest dýchacích, se podle vládního prohlášení nachází už 24 hodin v kritickém stavu. Mandelovi je 94 let. Lékaři prý dělají pro záchranu jeho života vše, co je v jejich silách.

„Stav bývalého prezidenta Nelsona Mendely, který je nadále v nemocnici v Pretorii, se změnil na kritický,“ sdělil úřad. Současný prezident Jacob Zuma, Mandelova choť Graça Machelová a místopředseda vládnoucí strany ANC podle něj už o nastalé situaci hovořili v nemocnici. Zuma vyzval lidi, aby se za Mandelu a celý lékařský tým pomodlili. „Ujišťují, že o Madibu je dobře postaráno,“ prohlásil Zuma.

Mandelu v nemocnici přijali 8. června. Prezidentův mluvčí v sobotu připustil, že se sanitka tehdy cestou rozbila. Exprezident tak musel čekat v chladu 40 minut na novou ambulanci. Pacientův zdravotní stav ale údajně ohrožen nebyl. Podle prezidenta Zumy bylo v Mandelově doprovodu sedm lékařů, kteří „celou dobu měli situaci zcela pod kontrolou“. Lékaři podle něj také zcela popřeli zprávy v médiích, podle kterých Mandela musel být resuscitován kvůli srdeční zástavě.

V posledních dnech se veřejnost o Mandelově stavu moc informací nedozvěděla. Třináctého června Zuma oznámil, že se zdravotní stav bývalého prezidenta zlepšuje, ale přesto zůstává i dál vážný. Mandelova manželka také děkovala všem, kteří jej podporují. Tyto zprávy prý přinesly „lásku, útěchu a naději“, píše BBC. Také jeden z Mandelových vnuků nedávno uvedl, že je dědečkovi lépe a doufá, že bude brzy doma.

Jacob Zuma a Nelson Mandela
Zdroj: ČTK/AP/SABC TV
  • Mandela, který byl dlouhá léta vězněný za své politické názory, je považován za symbol úspěšného boje proti apartheidu v Jihoafrické republice.

Nobelovu cenu za mír obdržel v roce 1993 spolu s tehdejším jihoafrickým prezidentem Frederikem Willemem de Klerkem. O rok později se stal prvním černošským prezidentem země.

Nelson Mandela
Zdroj: Per-Anders Pettersson/ISIFA/Getty Images
Vydáno pod