Snowden je v pořádku a hledá bezpečný azyl

Quito – Edward Snowden je „zdráv a v bezpečí“ a je v kontaktu s právníky, tvrdí to zakladatel WikiLeaks Julian Assange z exilu na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. Snowden právě Ekvádor žádá o azyl. Bývalý technik amerických tajných služeb, který vyzradil tisku informace o tajném programu sledování telefonátů a internetu Prism, je ve Spojených státech obviněný ze špionáže. USA prý využívají „všechny legální cesty“ a spolupráci s dalšími státy k jeho dopadení, řekl dnes americký prezident Barack Obama.

Podle Assange, který Snowdenovi pomáhá s žádostí o azyl, nyní bývalého technika doprovází zástupkyně serveru WikiLeaks Sarah Harrisonová. „Současný stav pana Snowdena a paní Harrisonové - jsou zdraví a v bezpečí. Jsou oba v kontaktu s právnickými týmy,“ řekl Assange na konferenci, kterou svolal na ekvádorské ambasádě v Londýně, kde se již několik měsíců ukrývá.

Assange také informoval, že uprchlík má v plánu „přes Rusko a další státy“ dorazit do Ekvádoru. „Nemohu vám dát ale více informací o tom, kde se nyní nachází,“ řekl. Snowdena neviděl žádný novinář už déle než 24 hodin, od nedělního příletu z Hongkongu do Moskvy.

Snowden už požádal Ekvádor o azyl. Podle zdejší vlády se o jeho žádosti rozhodne co nejdříve. Ekvádor podle svého ministra zahraničí nesouhlasí s obviněním USA vůči Snowdenovi. Vláda je v souvislosti se žádostí v kontaktu s ruskými úřady a o případném azylu bude rozhodovat v souladu s lidskými právy.   

„Situaci pečlivě analyzujeme. Týká se to svobody projevu a bezpečnosti občanů po celém světě. Proto je potřeba, abychom se tím důkladně zabývali, ale také abychom případu zajistili diskrétnost,“ uvedl ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patino. Obvinění, jimž Snowden v USA čelí, přitom ale označil za „porušení práv celého lidstva“. 

Ekvádorská vláda se podle něj rovněž zabývá stanoviskem Spojených států. „Zvážíme postoj vlády Spojených států s ohledem na ekvádorskou ústavu, právo, mezinárodní politiku a suverenitu,“ dodal Patino. Washington na ekvádorskou vládu tlačí, aby žádost zamítla a Snowdena vydala. 

Julian Assange na ekvádorské ambasádě
Zdroj: AP/Kirsty Wigglesworth/ČTK

Julian Assange:

„Latinská Amerika v uplynulých deseti letech ukázala pokrok v oblasti lidských práv.“

Ekvádor se přitom postaral i o dalšího „provinilce“, který Spojeným státům „leží v žaludku“. Udělil azyl právě Julianu Assangeovi, který se v Londýně ukrývá na ekvádorské ambasádě. Schovává se tady kvůli strachu z vydání do Švédska, kde čelí obvinění ze sexuálního napadení, ale také kvůli obavám, že by ho Švédsko vydalo právě do Spojených států, kde by mu zřejmě spočítali vydávání tajných informací na serveru WikiLeaks.

Program Prism vznikal už po útocích z 11. září

Někdejší americký viceprezident Dick Cheney tvrdí, že o sledovacím programu Prism už v roce 2004 informoval vedoucí představitele Kongresu a ti program podpořili. Program se podle něj začal připravovat už několik týdnů po útocích z 11. září 2001 a sám Cheney se do jeho vytváření zapojil. Když o něm o tři roky později řekl vedení Kongresu, republikáni i demokraté prý chtěli, aby zůstal utajen. Báli se úniku informací. 

Bílý dům dnes kritizoval Čínu za to, že nechala Snowdena odletět z Hongkongu. Podle mluvčího Bílého domu Jima Carneyho to „nesporně poškodí“ vztahy USA s Čínou. To ostatně naznačil i ministr zahraničí John Kerry.

Sám Bílý dům se bude muset přitom zabývat peticí, ve které lidé žádají Snowdenovo očištění od veškerých obvinění. Počet podpisů totiž už přesáhl 100 tisíc.