Za nedocenění úspěchů Rudé armády vězení

Moskva - Do legislativního programu ruské Státní dumy byl zařazen zákon, který trestá až pěti lety vězení popírání bojových úspěchů sovětské Rudé armády v letech druhé světové války. Podle Iriny Jarové, předkladatelky zákona a předsedkyně branného a protikorupčního výboru, budou stejnou sankcí postiženy i osoby, které budou zpochybňovat válečné úsilí ostatních armád protihitlerovské koalice.

Nový paragraf se má stát součástí už existujícího zákona, který stanoví trestní sazbu za ospravedlňování nacismu a zpochybňování norimberského soudního tribunálu, který po válce soudil nacistické válečné zločince. Pokud budou roli Rudé armády zpochybňovat jednotlivé osoby, hrozí jim trest tří let vězení, v případě úředních osob nebo médií je sazba pět let.

Ruští zákonodárci odůvodňují potřebu zákona údajnými pokusy upřít Rudé armádě rozhodující roli v porážce nacistického Německa. Pseudovědecké práce zpochybňující válečné úsilí SSSR se prý objevují zejména v polbaltských zemích, ale i v Rusku samotném. Vojáci Rudé armády jsou podle poslanců Státní dumy obviňováni ze zločinů, kterých se nedopouštěli, poměry v předválečném Sovětském svazu za éry diktátora Josifa Stalina jsou srovnávány s poměry v Německu po nástupu Adolfa Hitlera.

Podle parlamentních analytiků je prakticky jisté, že dolní sněmovna novelu schválí. Návrh Iriny Jarové má podporu nejen jejích kolegů z hlavní prokremelské strany Jednotné Rusko, ale i velké většiny opozičních poslanců.

Vydáno pod