Ruští kosmonauti vstoupili na šest hodin do volného vesmíru

Moskva - Dva ruští kosmonauti z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) dokončili v pondělí večer práci vně orbitálního komplexu. Fjodor Jurčichin a Alexandr Misurkin strávili mimo orbitální komplex šest hodin. Jejich práce zahrnovala i přípravu připojení nového ruského modulu k orbitálnímu komplexu koncem letošního roku.

Letoví inženýři Fjodor Jurčichin a Alexandr Misurkin vymněnili mimo jiné kontrolní panel na modulu Zarja a nainstalovali svorky k uchycení kabelů pro rozvod elektrického proudu. Při návratu do ISS s sebou také přinesli výsledky některých vědeckých experimentů, které probíhaly na vnějším plášti stanice. 

Vesmírná miniloď připomíná ledničku

„Oni vystoupí z kosmické stanice, která je velkou kosmickou lodí, v miniaturní své osobní lodi. (…) To je jejich skafandr, který je musí ochránit před ohříváním. (…) Nám laikům připomíná chladničku,“ uvedl publicista Pavel Toufar.  

Dnešní výstup do otevřeného kosmu je letos již třetí v pořadí. Pro Jurčichina jde o šestou práci mimo stanici a pro Misurkina o první. Podle amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) je to druhá ze šesti ruských akcí mimo stanici plánovaných na letošní rok.

Rozhovor s publicistou Pavlem Toufarem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod