Zátah proti islamistům – francouzská policie pozatýkala 6 lidí

Paříž - Francouzská policie zadržela u Paříže šest radikálních islamistů. Na území Francie měli chystat teroristické útoky. Podezřelým je od 22 do 38 let. Jde o čtyři Francouze, další dva pocházejí z Afriky. Všichni měli už dříve problémy se zákonem. V režimu zvýšené hrozby terorismu je Francie už půl roku, od začátku vojenských operací v Mali.

„Plánovali teroristické útoky proti známým francouzským pamětihodnostem,“ uvedl o skupině zatčených pro AFP nejmenovaný zdroj. Ve skupině islamistů byli kromě čtyř Francouzů i jeden obyvatel Beninu a Komorských ostrovů. Všichni měli přitom už dřív problémy s policií. 

Zadržení muži jsou nyní ve vazbě, tady mohou díky protiteroristickému zákonu bez rozhodnutí soudu strávit až čtyři dny. 

Loni v říjnu přitom podnikla francouzská policie podobný zátah, zatkla tehdy 12 lidí, kteří údajně plánovali největší teroristický útok za posledních 20 let. V přestřelce přitom navíc zemřel podezřelý z bombového útoku v obchodě s košer potravinami. 

Francie zvýšila varování před hrozbou teroristických útoků poté, co se francouzské jednotky zapojily do konfliktu v Mali. Vojáci se tady snažili ze severu země vytlačit radikální islamisty.