Prezident má být usmiřovatel, a ne druhá vláda, nabádal Gauck Zemana

Berlín/Praha - Prezident Miloš Zeman je na státní návštěvě Německa. Sešel se zde se svým protějškem Joachimem Gauckem, který ho upozornil, že prezident by měl působit jako moderátor a usmiřovatel, a ne jako druhá vláda. Gauck tím narážel na současný politický vývoj v Česku a Zemanovo rozhodnutí vybrat na premiérský post Jiřího Rusnoka. Český prezident později poznamenal, že Gauckovo vyjádření nebere jako kritiku.

Dvoudenní návštěva Berlína je poslední ze Zemanových seznamovacích cest do sousedních zemí v roli hlavy státu. Gauck jej přivítal v prezidentském zámku Bellevue se všemi vojenskými poctami.

Během společného oběda se Gauck rozhodl okomentovat dění na české politické scéně. Zeman má podle něj „vzrušující a současně obtížnou úlohu definovat roli prezidenta v souladu s jeho přímým mandátem - aniž by se přitom vytvářela druhá vládní moc“.

„Věřím, že se vám podaří s prozíravostí a v těsné spolupráci s českým parlamentem najít nějaký kompromis,“ dodal Gauck. „Právě v neklidných politických dobách by měl prezident působit jako moderátor a usmiřovatel. K tomu musí ovládat tiché tóny a nesmí slovně útočit. Má překonávat příkopy ve společnosti a sjednocovat národ,“ řekl německý prezident svému hostovi.

Sám český prezident Gauckova slova jako kritiku rozhodně nevnímá: „Řekl, že mně přeje úspěch při řešení vládní krize, a já jsem mu za to poděkoval.“

V projevu německý prezident také přivítal, že Zeman je přesvědčeným stoupencem sjednocené Evropy, a vyzdvihl současné výborné česko-německé vztahy. „Ty nejsou žádnou samozřejmostí,“ připomněl Gauck s odkazem na „hrůzy spáchané německými okupačními jednotkami“ v českých zemích a jejich „bolestivé následky pro oba naše národy“. Ocenil proto iniciativy, které usilují o usmíření Čechů a Němců, včetně sudetských.

Miloš Zeman a Joachim Gauck
Zdroj: AP/Markus Schreiber/ČTK

Prezidenti kritizovali Ukrajinu

Podle německé tiskové agentury DPA spolu prezidenti hovořili i o případu vězněné ukrajinské expremiérky Julie Tymošenkové. Kritizovali Ukrajinu za přístup, s jakým s Tymošenkovou zachází. Manžel Tymošenkové Oleksander pobývá v Česku jako azylant, stejně tak i bývalý ukrajinský ministr hospodářství Bohdan Danylyšyn. Ukrajinský analytický server Glavred před nedávnem napsal, že odchod do exilu zvažuje i sama Tymošenková, a jako možné cílové země uvedl právě Německo a Českou republiku.

Zeman podle DPA také pozval Gaucka na státní návštěvu České republiky. Gauck byl v Česku na pracovní návštěvě poprvé loni, několik měsíců po svém zvolení do úřadu. S tehdejším prezidentem Václavem Klausem mimo jiné uctili památku obětí nacistického vyhlazení Lidic.

Miloš Zeman s Angelou Merkelovou při minulém setkání
Zdroj: ČTK

Odpoledne se český prezident setkal také s bývalým německým prezidentem Richardem von Weizsäckerem, berlínským primátorem Klausem Wowereitem, s předsedou Spolkového sněmu Norbertem Lammertem a také s kancléřkou Merkelovou.

Kancléřka si pochvalovala vzájemnou spolupráci během nedávných povodní, jednalo se i o společných projektech v infrastruktuře - zejména v říční a železniční dopravě.

Řeč přišla i na případný prodej Lobkovického paláce v Praze Německu. Zeman novinářům po jednání řekl, že pro něj je rozhodujícím faktorem cena. Německo má o sídlo své pražské ambasády dlouhodobě zájem.

„Jako v každé ekonomické otázce i zde jde o otázku ceny,“ řekl k prodeji Lobkovického paláce Zeman. Připomněl, že prezident na prodej tohoto objektu nemá vliv. Podle dřívějších informací německého tisku by Berlín mohl barokní památku koupit za částku mezi deseti a 24 miliony eur (255 až 612 milionů Kč).

Lobkovický palác není pro Němce důležitý jen jako sídlo pražské ambasády, ale má pro ně i velký symbolický význam. Na podzim 1989 na jeho zahradě našlo útočiště asi 4 000 uprchlíků z bývalé komunistické NDR. Tehdejší západoněmecký ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher jim pak po jednání s československou vládou z balkonu velvyslanectví oznámil, že cestu na Západ mají volnou.

Ve čtvrtek čeká Zemana po proslovu na Humboldtově univerzitě jednání s bývalým kancléřem a exšéfem nyní opozičních německých sociálních demokratů Gerhardem Schröderem, s ministrem zahraničí Guidem Westerwellem a účast na česko-německém podnikatelském semináři. Na první cestu do Německa prezidenta doprovází manželka Ivana.

Jak nechat zmizet svůj stín?

Kancléř Miloše Zemana už dříve prohlásil, že předpokládá, že návštěva Miloše Zemana v Německu nebude kontroverzní a že nepoškodí vzájemné vztahy. Německo je totiž stále zemí klíčovou pro český průmysl a export.

Zeman na sebe v minulosti upozornil kontroverzními výroky mimo jiné na adresu vysídlených sudetských Němců. Naposledy v Rakousku zopakoval svoji tezi, že odchod byl pro sudetské Němce lepší než trest smrti za vlastizradu. Před jedenácti lety pak označil sudetské Němce za „pátou kolonu Adolfa Hitlera“ - kvůli tomu zrušil svou návštěvu v Česku tehdejší německý kancléř Gerhard Schröder. „Jestli to, co jsem říkal v roce 2002, platí? Samozřejmě, že to platí, a je to historie,“ stvrdil Zeman. „Nebudu nic vysvětlovat, nebudu se nikomu omlouvat, protože není proč. Jsem pro to, abychom se svými sousedy včetně Německa jednali jako rovný s rovným,“ dodal.