Násilí v Sin-ťiangu – útok ozbrojenců s noži nepřežilo 27 lidí

Peking - Nejméně 27 lidí zemřelo při nepokojích v muslimské ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang na severozápadě Číny. Podle agentury Nová Čína napadli ozbrojenci s noži policejní stanici a úřad tamní vlády. Kromě toho zapalovali i auta. Policie po nich začala střílet. Důvod střetů zatím není jasný. Oblast je ale domovem muslimské menšiny, která je nespokojená s dominancí většinového čínského etnika.

Nejméně 27 lidí dnes ráno zemřelo při nových nepokojích v Sin-ťiangu v prefektuře Turban. Ozbrojenci s noži tady napadli policejní stanici, úřad místní vlády a jedno staveniště. Zapalovali policejní auta, zabili devět policistů a osm civilistů. Policisté proti nim nakonec použili zbraně, při přestřelce zemřelo deset ozbrojenců. Motivy jejich útoku zatím nejsou jasné. 

Úřady ani nezveřejnily jejich etnickou příslušnost. V oblasti je totiž napětí mezi čínským obyvatelstvem a etnikem Ujgurů. V roce 2009 v oblasti vypukly mohutné střety, při kterých zemřelo téměř 200 lidí, většinou čínských Chanů. 

Ujgurové v Sin-ťiangu

  • Ujgurové jsou etničtí turkičtí muslimové.
  • V Sin-ťiangu tvoří 45 procent populace, dalších 40 procent obyvatel jsou pak čínští Chanové.
  • V roce 1949 Čína potlačila povstání, po kterém nakrátko vznikl ujgurský samostatný stát Východní Turkestán.