Unesené Češky: „Jsme zdravotně v pořádku, ale náš život je v ohrožení“

Praha - Na internetu se objevilo video, ve kterém zřejmě vystupují dvě Češky unesené v Pákistánu. V klipu z dubna uvádějí, že jejich život je ohrožen a žádají o pomoc. Únosci požadují propuštění pákistánské lékařky, kterou vězní Spojené státy kvůli tomu, že údajně připravovala bombový útok. Hana a Antonie byly uneseny před více než 100 dny nedaleko pákistánských hranic v provincii Balúčistán. České ministerstvo zahraničí pravost záběrů ověřuje.

Na internetu se dnes objevilo video, ve kterém zřejmě vystupují dvě Češky unesené 13. března v Pákistánu. Podle všeho samotné video pochází z 16. dubna, tedy z doby krátce po bostonských útocích, říkají to alespoň obě ženy na videu. „Jmenuji se Antonie Chrástecká. Jmenuji se Hana Humpálová,“ zní z úst dvou žen zahalených v šátcích.

„Jsme zdravotně v pořádku, ale náš život je v ohrožení. Díky vám všem, že nám pomůžete,“ říkají dále a žádají při tom: „Apelujeme na naše rodiny a prezidenta a na obyvatele České republiky a Evropské unie, aby vyvinuli veškeré úsilí a spolupracovali s únosci a vyslyšeli jejich požadavek na propuštění doktorky Afíji.“

Je tím míněna pákistánská lékařka Afíja Siddikíová. Po studiu ve Spojených státech se vrátila do Pákistánu. Tady podle Američanů začala pracovat pro al-Káidu a připravovala údajně bombový útok. USA ji následně zatkly a v roce 2010 odsoudily na 86 let vězení.

„Žádáme mezinárodní komunitu, evropskou a americkou, aby respektovala práva muslimských žen a umožnila jim praktikovat jejich náboženství a získat veškerá občanská práva. Tato nespravedlnost vůči muslimským ženám nás dostala do této těžké situace,“ pokračují dále dívky ve videu. 

Fotografie unesených Češek
Zdroj: ČT24/Facebook

České úřady nahrávku detailně prozkoumají

Záběry se objevily na uměle vytvořeném facebookovém profilu s názvem Orna Moshe dnes v 00:45 SELČ. Účet vznikl teprve tuto neděli. Jako profilový obrázek má stejnou koláž s obličeji obou zajatkyň se zeleným pozadím, bílým půlměsícem a hvězdou po vzoru pákistánské vlajky, jako má komunitní facebooková stránka „Hanka a Tonča Domů“ a stejnojmenný blog příznivců obou dívek. V kategorii „to se mi líbí“ má profil i stránku „Brothers od Aafia“ (Áfíini bratři), která byla rovněž založena v neděli, a odkaz na několik českých médií.

Nahrávku má k dispozici i ministerstvo zahraničních věcí, které v současné době záběry analyzuje, bližší informace o jeho pravosti zatím nejsou k dispozici.

Karel Šrol, mluvčí ministerstva zahraničí:

„Ministerstvo ví o existenci nahrávky. V tuto chvíli je zkoumána její autenticita. Pokud bude potvrzena, budeme o dalším postupu jednat nejen s dalšími složkami na území ČR, ale i se zahraničními partnery.“

„Únosci si nechali čas, aby nemohli být identifikováni. Video bude podrobeno dokonalé analýze – budou zkoumány hlasy dívek, prostředí, odkud pochází, jakou kamerou bylo natočeno a v jakém formátu. Snažili se tím zamést stopy a znemožnit identifikaci místa, kde bylo video pořízeno,“ popsal redaktor ČT Tomáš Vlach důvod časové prodlevy mezi natočením a zveřejněním záběrů.

„Je pro mě záhadou, proč se to objevilo tímto způsobem, neboť skuteční únosci, pokud by to byli profesionálové, tak by to určitě udělali cestou naší ambasády v Islámábádu, ministerstva zahraničních věcí, nebo by se za pomoci prostředníka obrátili přímo na rodinu unesených dívek,“ řekl podle serveru iDNES někdejší šéf českého vojenského zpravodajství Andor Šándor.

Prohlášení rodin unesených dívek:

„Jménem obou rodin bychom chtěly říct, že jsme šťastné, že jsme konečně dostaly zprávu o Toničce a Hance. Ulevilo se nám, že jsou naživu a zdravé. Tonička a Hanka nikdy nikomu neublížily a prosíme o jejich propuštění. Chtěly bychom jim vzkázat: 'Moc nám chybíte a moc na vás myslíme.'“

Hana a Antonie cestovaly 13. března z Íránu přes Pákistán, směřovaly přes pákistánskou provincii Balúčistán do Indie. Jenže jen několik kilometrů od hranic je zastavili únosci. Dvě Češky doprovázel dokonce policista. Zatímco jeho útočníci propustili, po dívkách se slehla zem. Dnes je to 105 dní, co byly uneseny. Kdo je zajal a kde je vlastně drží, není zatím jasné. Krátce po únosu se spekulovalo o tom, že zřejmě nejsou ani na území Pákistánu.

Ještě v březnu odjel do Pákistánu náměstek českého ministra zahraničních věcí Vladimír Galuška, který tady odevzdal dopis českého prezidenta Miloše Zemana. Případem českých dívek se v Pákistánu zabývá zvláštní vyšetřovací skupina.

Kdo je Afíja Siddikíová

Nyní jednačtyřicetiletá Pákistánka byla v roce 2010 odsouzena za útok na americké agenty a vojáky k 86 letům vězení. Podle prokuratury připravovala teroristické útoky na území USA.

Pákistánka emigrovala do Spojených států v roce 1990 a o jedenáct let později získala titul na univerzitě v Massachusetts. Na začátku roku 2003 se vrátila do Pákistánu. Tady prý působila jako kurýr Chálida Šajcha Muhammada, jenž stál za teroristickými útoky z 11. září 2001. Chálid Šajch Muhammad byl strýcem jejího druhého muže.

V červenci 2008 ji zadržely v Afghánistánu americké bezpečnostní složky. Při zatýkání se Siddikíová chopila zbraně jednoho z vojáků a mířila na ostatní, nikoho ale nezranila. Američané u ženy údajně našli poznámky o výrobě bomb, skladu nebezpečných biologických látek, ale také seznam údajných možných cílů v New Yorku.

Islámští extremisté již několikrát požadovali osvobození Siddíkíové výměnou za propuštění několika západních rukojmích zadržených v Pákistánu nebo v Afghánistánu. Stalo se tak v případech dvou Američanů, dvou Švýcarů a Britky. Zatímco Američané jsou stále nezvěstní, Britka zahynula při pokusu o vysvobození a švýcarský pár se po osmi měsících dostal na svobodu. (Více ZDE.)

Naposledy požadavek na osvobození Siddikíové zazněl letos v lednu, kdy severoafrická odnož al-Káidy na několik dní do zásahu armády zadržela v Alžírsku 800 zaměstnanců těžebního zařízení.