Jednání mezi USA a Ruskem o vydání Snowdena pokračují

Washington – Americký ministr obrany Chuck Hagel doufá, že Rusové vydají Američanům Edwarda Snowdena. Odhadl, že Moskva zjevně ještě neučinila konečné rozhodnutí o osudu uprchlíka, který se zřejmě stále nalézá v tranzitní zóně moskevského letiště. Pokračující jednání s Rusy o vydání uprchlíka potvrdil i mluvčí Bílého domu. Snowden by tak ve vlasti mohl být stíhán za vyzrazení tajných informací.

Škody způsobené Snowdenovým prozrazením tajných informací se podle ministra ještě vyhodnocují, ale bezpochyby šlo o porušení zákona a o poškození národní bezpečnosti. „Chtěl bych doufat, že Rusové udělají správnou věc a vrátí Snowdena do Spojených států,“ řekl Hagel na tiskové konferenci v Pentagonu.

To, že Washington o Snowdenovi jedná s Moskvou, potvrdil i mluvčí Bílého domu na palubě prezidentského speciálu, přepravujícího Baracka Obamu do Afriky. „Jednáme s představiteli ruské vlády, nejsem však oprávněn prozradit podrobnosti,“ řekl Jay Carney. Neupřesnil, na jaké úrovni se rozhovory vedou. Prý i navzdory chybějící dohodě existuje „jasný právní základ“ k případnému vydání a pro tento krok by také měla hovořit rostoucí spolupráce s ruskými úřady v právních záležitostech.

Edward Snowden
Zdroj: AP/Uncredited/ČTK

„Pokračujeme v hájení naší věci u Rusů a u každé země, která by Snowdenovi mohla posloužit jako tranzitní či cílová země,“ dodal zástupce mluvčího americké diplomacie Patrick Ventrell. Snowden, který prozradil tisku americký tajný program sledování internetové a telefonické komunikace v globálním měřítku, odletěl navzdory zrušení platnosti amerického pasu v neděli z Hongkongu do Moskvy.

Rusové se jej údajně vydat nechystají: prezident Vladimir Putin a šéf diplomacie Sergej Lavrov tvrdí, že uprchlík vlastně ani nepřekročil ruské hranice a jako svobodný člověk smí z tranzitní zóny odletět kamkoli, protože neporušil ruské zákony. Navíc Moskva ani nemá s Washingtonem dohodu o vydávání.

Ekvádor cestovní doklad Snowdenovi neposkytl

Ekvádor mezitím popřel, že by uprchlíkovi poskytl cestovní pas či jiný doklad, umožňující odcestovat z Hongkongu do Moskvy. „Není to pravda, žádný ekvádorský konzulát mu nevydal žádný pas, žádný dokument,“ prohlásil jménem vlády ministr Galo Galarza. Ruská média již dříve začala spekulovat, že Snowden uvízl v moskevském tranzitu kvůli potížím s doklady; až dosud se tvrdilo, že do Moskvy přiletěl s ekvádorským uprchlickým pasem.

Latinskoamerickému státu navíc pohrozil vlivný americký senátor Robert Menendez. Řekl, že pokud Snowdena přijme, vážně to ohrozí přístup Spojených států k obchodování s Ekvádorem. Ekvádor má přitom řadu důvodu svůj postoj pečlivě zvážit, objem jeho vývozu do USA není zanedbatelný. Podle The New York Times je jedinou latinskoamerickou zemí, která v obchodu s USA využívá preferenční doložku. Díky ní se loni příjmy ekvádorské státní pokladny zvýšily v přepočtu o 8,5 miliardy korun. Její platnost koncem července vyprší, pokud ji americký Kongres neprodlouží.

Američané dál usilují o vydání Snowdena (zdroj: ČT24)