Jihoafričané se modlí za Mandelův pokojný odchod

Pretoria – Stav jihoafrického vůdce Nelsona Mandely zůstává i nadále kritický. Podle jihoafrického deníku The Citizen je Mandela na přístrojích a selhávají mu ledviny. Některá média dokonce uvedla, že Mandela již zemřel, tyto informace ale zatím nikdo oficiálně nepotvrdil. Jihoafrického vůdce v nemocnici ve středu navštívil i arcibiskup Thabo Makgoba z Kapského města. Za čtyřiadevadesátiletého bojovníka proti apartheidu se modlil a popřál mu „pokojný odchod z tohoto světa“.

Mandelova dcera dnes uvedla, že stav exprezidenta je vážný, ale stabilní. Připustila, že se kažkou chvíli může stát cokoliv.

Mezitím se ale na internetu objevily informace, že byl čtyřiadevadesátiletý nositel Nobelovy ceny odpojen od přístrojů a zemřel již ve středu večer. Napsal to list The Guardian Express, nikdo jiný ale tuto informaci nepotvrdil. Zvěst z jediného zdroje se nicméně začala rychle šířit na sociální síti Twitter, kde ji citovalo mnoho uživatelů.

Podle serveru news24.comse dnes před polednem začali do nemocnice sjíždět Mandelovi příbuzní. Ve středu večer za Mandelou dorazil i prezident Jacob Zuma. „Vzhledem k vážnosti situace“ se rozhodl zrušit čtvrteční cestu do Mosambiku. Zumův úřad později uvedl, že Mandelův stav se přes noc zlepšil a je stabilní, nicméně i tak zůstává kritický.

Obama: Jeho odkaz zůstane na dlouhé věky

Mandelův zdravotní stav komentoval i americký prezident Barack Obama, který přijel na týdenní návštěvu Afriky. V jejím rámci se o víkendu přesune i do Jihoafrické republiky a jak potvrdil, svůj program zatím nebude nijak měnit. Na tiskové konferenci v Senegalu Obama uvedl, že jeho myšlenky a modlitby nyní směřují k Mandelově rodině a Jihoafričanům. Mandela je podle něj světovým hrdinou, jehož „odkaz tu zůstane dlouhé věky“.

Příbuzní se připravují na pohřeb

Většina členů Mandelovy rodiny již dorazila do vesnice Qunu, kde exprezident poslední léta žil. Zvýšená aktivita je podle jihoafrických médií znát i právě nedaleko Mandelova domu, v místech, kde by měl být bývalý prezident pohřben.

V modlitbě, jejíž text byl zveřejněn na sociální síti Facebook, duchovní žádal o odvahu pro Mandelovu ženu Graçu Machelovou a další lidi, kteří ho milují, v tomto „těžkém období pozorování a čekání“.

Mandela byl přijat do nemocnice v Pretorii 8. června kvůli opakované plicní infekci. Dlouhou dobu byl jeho stav stabilizovaný, od víkendu je ale kritický a Jihoafričané se pomalu připravují na nevyhnutelné. „Kéž Bůh žehná Madibovi nyní i nadále,“ uvedl arcibiskup Makgoba a použil přitom Mandelovo kmenové jméno. „Dej mu ničím nerušenou noc a pokojný odchod z tohoto světa,“ dodal. Modlil se rovněž i za to, aby jihoafrický vůdce pocítil úlevu od bolesti a utrpení.

Jihoafričané se modlí za Mandelu
Zdroj: ISIFA/Jeff J Mitchell/Getty Images

Mandelovi selhávají ledviny, dýchají za něj přístroje

Jihoafrický deník The Citizen uvedl, že Mandela je na přístrojích a selhávají mu ledviny. Reportéři listu mají tuto informaci od pěti nejmenovaných zdrojů blízkých rodině, z nichž dva jihoafrického vůdce nedávno v nemocnici navštívily. Každý druhý den prý bývalý prezident musí podstupovat tříhodinovou dialýzu. „Je na dýchacích přístrojích a jeho ledviny téměř nefungují. Jeho stav je kritický, ale stará se o něj celý tým lékařů, od kardiologů přes plicního lékaře až po nefrology zabývající se léčbou nemocí ledvin,“ uvedl jeden ze zdrojů.

Mandelův stav zůstává kritický (zdroj: ČT24)