Bostonského atentátníka Carnajeva obžalovala velká porota

Boston - Americká velká porota formálně obžalovala útočníka na dubnový maraton v Bostonu Džochara Carnajeva ze zabití čtyř lidí a z použití zbraně hromadného ničení. Obžaloba se skládá ze 30 bodů, z nichž v 17 hrozí Carnajevovi trest smrti, případně doživotí, informovala dnes americká justice.

Čečenec Carnajev podle amerických vyšetřovatelů se svým bratrem Tamerlanem odpálili 15. dubna v Bostonu dvě nálože, které zabily tři lidi a zranily přes 260 dalších. Tamerlan byl krátce nato zabit při střetu s bostonskou policií. Džochar byl postřelen, ale přežil. Čtvrtou obětí bratrů Carnajevových je člen ostrahy Massachusettského technického institutu (MIT) v Cambridge, kterého dvojice zabila při útěku. Carnajev byl z těchto skutků již dříve obviněn.

Soudní líčení, při němž může být Džochar Carnajev odsouzen až k trestu smrti, se z formálních a procesních důvodů opakovaně odkládalo. Podle amerických médií soud začne nejdříve v červenci.

Velkou porotu, která je zvláštností amerického justičního systému, obvykle tvoří až 23 lidí. Soud je náhodně vybírá ze seznamu možných porotců. Úkolem poroty je rozhodnout, zda je obžaloba navržená státním zastupitelstvím přípustná. Velká porota vyslechne argumenty prokuratury i obviněného a může předvolávat svědky. Její jednání je ale uzavřené a obhajoba nemá přístup k výslechům dalších svědků. Zasedání velké poroty se neúčastní ani soudce přidělený k případu.