Mandelův stav se zlepšil, Obama ho ale nenavštíví

Pretoria – Bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela leží již třetím týdnem v nemocnici v Pretorii. Jeho stav zůstává kritický, podle jeho bývalé manželky Winnie je ale oproti předchozím dnům lepší. Před nemocnicí jsou stále desítky lidí, kteří se za Mandelu modlí. Před domem v Sowetu na předměstí Johannesburgu, kde slavný bojovník proti apartheidu v minulosti žil, se konala vigilie.

Mandela je už bezmála tři týdny hospitalizován kvůli opakované plicní infekci a jeho stav je opakovaně označován za vážný, až kritický. Jeho druhá manželka Winnie, s níž se rozvedl v roce 1996, dnes ale novinářům řekla, že oproti situaci před pár dny vykazuje Mandelův zdravotní stav „velké zlepšení“.

„Nejsem doktor, můžu ale říci, že oproti tomu, jaké to bylo před pár dny, je to velké zlepšení,“ uvedla Winnie Mandelová-Madikizelová. Rozhodně to ale podle ní neznamená, že se Mandelovi daří dobře.

I současný prezident Jacob Zuma se včera nechal slyšet, že se zdraví jeho předchůdce zlepšilo. „Dnes mu je mnohem lépe, než když jsem ho viděl včera v noci,“ uvedl Zuma. Stejně ale kvůli vážnosti situace zrušil cestu do Mosambiku. 

Barack Obama v Senegalu
Zdroj: ČTK/AP/Evan Vucci

Obama za Mandelou nepřijde

Na plánovanou návštěvu Jihoafrické republiky míří americký prezident Barack Obama. Dopředu ale avizoval, že nemá v úmyslu Nelsona Mandelu v nemocnici nenavštívit. „Uvidíme, jaká bude situace, až přistaneme. To poslední, co bych ale nyní chtěl, je být nějakým způsobem dotěrný v době, kdy má celá rodina obavy o život Nelsona Mandely,“ uvedl americký prezident.  

Mandela byl hospitalizován 8. června kvůli opětovné plicní infekci. Podle jeho nejstarší dcery Makaziwe se každou chvíli může cokoliv stát. „Je tu stále s námi, otevírá oči a reaguje na doteky,“ prohlásila přesto. 

Dále zkritizovala novináře, kteří se dle jejího názoru chovají jako supi a čekají, až její otec zemře. „Některá zahraniční média již překročila veškeré meze. Jsou jako supi čekající na to, až lev začne požírat buvola. Zájem nám nevadí, ale myslím, že už je to příliš,“ stěžovala si. 

Příznivci Nelsona Mandely se modlí za jeho zdraví
Zdroj: ČT24/ČTK

I Zumův mluvčí Mac Maharaj kritizoval některé deníky za to, že zveřejňují neověřené informace. Ve čtvrtek dokonce list The Guardian Express z amerického Las Vegas napsal, že nositel Nobelovy ceny byl již odpojen od přístrojů a zemřel ve středu večer. Tuto informaci nikdo nepotvrdil, nicméně rychle se začala šířit na komunitní síti Twitter. 

Mandelův zdravotní stav se zhoršil o víkendu. Od té doby se Jihoafričané připravují na nevyhnutelné. „Bolí nás, když musí Mandela trpět, už si toho v životě tolik prožil a vybojoval množství bitev. Myslím, že i tato bitva brzy skončí,“ citovala agentura Reuters jednoho z místních obyvatel Khulileho Mlondleniho. „Bude nám hrozně, když odejde, na druhou stranu budeme ale zároveň oslavovat jeho život. Udělal pro tuto zemi tolik skvělých věcí,“ doplnil ho Jihoafričan John Ndlovu.