Kvůli Mursímu byly v ulicích tisíce Egypťanů - údajně zahynul novinář z USA

Káhira - Do ulic řady egyptských měst vyšly tisíce lidí, aby manifestovaly svou podporu prezidentu Muhammadu Mursímu, nebo naopak protestovaly proti jeho vládě a žádaly jeho odstoupení. Opozice se sešla v centru Káhiry, Mursího stoupenci na okraji metropole ve čtvrti Nasr. Jedním mrtvým a nejméně 70 zraněnými skončil podle agentury Mena střet příznivců obou táborů v Alexandrii. Státní televize uvedla, že při násilnostech v tomto městě přišel o život americký novinář.

Všichni pryč z Egypta

Vyhrocená polarizace egyptské společnosti, násilnosti z posledních dnů s nejméně pěti mrtvými a zhruba 300 zraněnými, stejně jako obavy z možného krvavého vyústění ohlášené nedělní demonstrace opozice vyhánějí ze země stovky Egypťanů i cizinců. Jejich davy zaplavily káhirské mezinárodní letiště, jehož nejmenovaný představitel označil situaci za „bezprecedentní exodus“. Všechny dnešní lety do Evropy, USA i zemí Perského zálivu jsou podle něj naplněny do posledního místa.

Zemi opouštějí především rodiny egyptských činitelů a obchodníků, zahraničních diplomatů a představitelů Ligy arabských zemí i mnoho egyptských křesťanů.

Odpůrci prezidenta Mursího
Zdroj: ČTK/AP/Amr Nabil

Střet obou táborů v Alexandrii si vyžádal lidský život

Agentura Mena informovala, že následkům zranění z brokovnice podlehl v Alexandrii jeden člověk. Dalších nejméně 70 lidí bylo se zraněními převezeno do nemocnice. Egyptská televize odvysílala z Alexandrie záběry demonstrantů rozbíhajících se na všechny strany, v pozadí byla slyšet střelba.

Na okraji Káhiry ve čtvrti Nasr se konalo shromáždění, jehož účastníci střídající se na mohutném pódiu zdůrazňovali, že je Mursí především legálně zvoleným prezidentem. Opozice totiž dlouhodobě poukazuje na neúspěchy jeho vlády a snaží se přinutit ho odstoupit. Pod svou protestní petici už shromáždila 20 milionů podpisů.

Egyptská státní televize oznámila, že v Alexandrii zahynul americký novinář. Podle agentury Reuters, která se odvolává na vysoké bezpečnostní představitele města a lékaře pohotovostní jednotky, podlehl mladý Američan bodné ráně do hrudníku. Američan údajně natáčel mobilním telefonem dění poblíž sídla Muslimského bratrstva, když ho napadli demonstranti. Byl převezen do vojenské nemocnice, kde zemřel.

Odpůrci prezidenta Mursího v centru Káhiry
Zdroj: ČTK/AP/Amr Nabil

Lidé zaplnili také káhirské centrum, náměstí Tahrír, které bylo dějištěm masových protivládních demonstrací v roce 2011.

Duchovní z vlivné instituce al-Azhar vydali prohlášení, v němž varují před občanským konfliktem a vyzývají ke klidu. „Nesmíme dospět k občanské válce,“ stojí v textu. Al-Azhar také doporučil opozici, aby přijala Mursího výzvu k dialogu a upustila od demonstrací.

V neděli to bude přesně rok, co se Mursí po loňských červnových volbách ujal úřadu. Zvítězil jako kandidát Muslimského bratrstva. Mnoho Egypťanů se domnívá, že nedokáže řešit ekonomické problémy a že svou politikou společnost polarizuje na příznivce a odpůrce islamistů. Mursí ve svém středečním projevu k národu přiznal chyby a uznal, že Egypt potřebuje radikální reformy. Ty, kdo proti němu protestují, ale obvinil z ohrožování demokracie a vytváření chaosu.