Zákaz homosexuálních sňatků v Kalifornii už neplatí, zrušil ho soud

San Francisco – Éra, kdy v Kalifornii nesměly uzavírat manželský svazek páry stejného pohlaví, je u konce. Odvolací soud v pátek zrušil zákaz homosexuálních sňatků v tomto státě, který platil od roku 2008, kdy o něm rozhodli voliči. Rozhodnutí, které vstoupilo okamžitě v platnost, umožnil středeční verdikt Nejvyššího soudu USA.

Jedna z partnerských dvojic – Kris Perryová a Sandy Stierová, které zákaz už dříve napadly u soudu, si krátce po překvapivém pátečním verdiktu na radnici v San Francisku ihned vyměnily manželský slib. Druhá dvojice Jeff Katami a Paul Zarrillo se vzala později v Los Angeles.

Páteční krok soudu podle agentury Reuters mnohé překvapil. Čekalo se totiž, že soudci v Kalifornii počkají na formálnější vyjádření Nejvyššího soudu, jež může přijít přibližně za tři týdny. Strana, která soudní při prohraje, má totiž podle regulí 25 dní na to, aby požádala o nové přelíčení.

Ilustrační foto
Zdroj: Marcio Jose Sanchez/ČTK/AP

Kalifornský guvernér Jerry Brown již dal místním úřadům pokyn, aby začaly osoby stejného pohlaví okamžitě oddávat. V San Francisku se o víkendu koná každoroční pochod homosexuálů a starosta města Ed Lee oznámil, že gayové a lesby se v jeho městě budou moci brát celý víkend.

Lidé, kteří zákaz homosexuálních manželství podporovali, označili páteční rychlou akci soudu za „pobuřující“. „Obnovení homosexuálních sňatků bylo získáno nelegitimními prostředky. Jestli naše oponenty těší, že dosáhli svého cíle ostudným způsobem, tak by se měli stydět,“ řekl podle Reuters poradce koalice konzervativních náboženských skupin Andy Pugno.

Vydáno pod