Obama v JAR: Obchod Afriky s Čínou nás neohrožuje

Pretoria - Růst obchodu Číny a dalších rychle se rozvíjejících států s Afrikou a jejich rostoucí investice do africké ekonomiky Spojené státy nijak neohrožuje. Na tiskové konferenci v Pretorii to prohlásil americký prezident Barack Obama. Řeč přišla také na nový imigrační zákon, který ve čtvrtek schválil Senát. Ten by měl umožnit ilegálním přistěhovalcům získat občanství. Obama vyzval poslance Sněmovny reprezentantů, aby ho urychleně podpořili. Ve své řeči připomněl také bývalého prezidenta Mandelu, který leží už tři týdny s vážnou plicní infekcí v pretorijské nemocnici.

Čím víc států bude v Africe investovat, tím víc se podle Obamy nejméně rozvinutý kontinent zapojí do světové ekonomiky. „Ohrožen se necítím, myslím, že je to dobrá věc,“ prohlásil šéf Bílého domu o stále širších stycích Pekingu s černým kontinentem. „Chci, aby v Africe působili všichni. Čím víc, tím to bude veselejší,“ dodal.

Prezident zároveň Afričany vyzval k opatrnosti vůči zahraničním investorům. Africké země by se podle něj měly vždy zamyslet nad tím, zda a jaký budou mít prospěch ze zájmu cizích zemí o využití afrických přírodních zdrojů a investice na kontinentu.

Nynější cestu po afrických zemích Obama podniká proto, že Spojené státy cítí potřebu vyšší angažovanosti na kontinentu, s nímž jsou spojovány nové přísliby a nové možnosti. Kooperace s Afrikou je Spojeným státům prospěšná bez ohledu na to, zda obdobně postupují i jiné státy.

Barack Obama na návštěvě v JAR (zdroj: ČT24)

Barack Obama na tiskové konferenci v Pretorii o Nelsonu Mandelovi:

„Myšlenky nás Američanů a všech lidí na světě směřují k Nelsonu Mandelovi, jeho rodině a všem Jihoafričanům. Boj za svobodu, odvaha Nelsona Mandely a přerod Jihoafrické republiky v demokratickou zemi, to všechno je pro mě osobně inspirující, stejně jako pro zbytek světa.“

Imigrační zákon chce Obama do parlamentních prázdnin

Na tiskové konferenci Obama také zmínil nový imigrační zákon, který umožní 11 milionům ilegálních přistěhovalců v zemi získat občanství. Přízeň zastupitelů se prezident snažil získat zárukou, že na hranicích Spojených států a Mexika bude zavedena přísnější kontrola. Prohlásil, že zákonodárci mají do letních parlamentních prázdnin dost času na to, aby novou právní úpravu přijali.

Senát návrh schválil pohodlnou většinou 68 ku 32 hlasům. Obamovým demokratům, jejichž většina je pro přijetí zákona v obou komorách, se podařilo získat podporu i části původně váhajících republikánů. Ve Sněmovně reprezentantů, kam nyní návrh míří, mají ale většinu republikáni. Republikánský šéf sněmovny John Boehner se již nechal slyšet, že v této podobě zákon rozhodně nepodpoří a navrhne vlastní, upravenou verzi.

Obama doufá, že dolní parlamentní komora návrh schválí do srpna, kdy se poslanci rozejdou na prázdniny. Vyzval Boehnera a vůdkyni demokratů ve sněmovně Nancy Pelosiovou, aby nalezli cestu ke shodě. Pokud by jí skutečně dosáhli, mohl by si prezident odškrtnout jeden z hlavních volebních slibů, s nimiž šel do boje za svůj druhý mandát.