Dahlgrena před soudem zvěčnil nejslavnější soudní kreslíř

Virginie (USA) - Nejžádanější Američan v Česku Kevin Dahlgren zůstává i po posledním slyšení ve vazbě. Česko má necelý měsíc na dokončení žádosti o jeho vydání. Mezitím si ho veřejnost může prohlédnout jen na obrázku - do soudní síně se totiž s kamerou ani fotoaparátem nesmí. O jedinou Dahlgrenovu současnou podobiznu se postarali manželé Hennessyovi, legendy amerického soudního kreslířství.

Soudní skici patří mezi americké fenomény a William Hennessy zase mezi fenomény tohoto oboru. On a jeho žena Ari jsou chodící kroniky amerického soudnictví. Líčení kreslí už třicet let. Za tu dobu vyslechli tolik tragédií, že se ani nedívají na detektivní seriály. „Přijdu domů a říkám ženě: 'Nebudeš věřit, co se stalo.' A ona: 'Je na tom něco hezkého?' A já říkám: 'Není, jsou to dost ošklivé věci.' A ona: 'Já to nechci slyšet, neříkej mi to,'“ říká Bill Hennessy.

Jedním z nejznámějších Billových obrázků, který obletěl svět, je soud se Zachariasem Musávím, jenž byl odsouzen za 11. září 2001. Kreslil také proces odvolání Billa Clintona nebo jednání, na kterém se v roce 2000 rozhodovalo, stane-li se prezidentem George Bush, nebo Al Gore. „Když nemá čas, tak to začnu, a on pak přijde a dodělá to. Děláme to takhle už přes třicet let,“ popisuje Ari Hennessyová.

Z Dahlgrena se v Americe nejspíš nikdy nestane známý soudní případ. V archivu kreseb mu ale vedle nejdůležitějších okamžiků místo patřit bude. Další příležitost nakreslit podezřelého bude možná až v závěru července, před anebo až po lhůtě, kterou má Česko na žádost o vydání. Žádné slyšení zatím pevně stanovené není.

Autoři Dahlgrenovy podobizny (zdroj: ČT24)