Čínu zaplavily drogy, nepomáhají ani tvrdé tresty a popravy

Peking - Čína má problémy s drogami. Neoficiální čísla poukazují až na dvacet milionů závislých. Peking ročně popraví stovky pašeráků a překupníků, na obchod s narkotiky to má ale jen zanedbatelný vliv. Bohatnoucí země a rostoucí trh jsou i přes tvrdé tresty pro výrobce narkotik neodolatelným lákadlem.

Podle oficiálních údajů žije dnes v Číně dva a půl milionu narkomanů, podle neoficiálních až 20 milionů. Tři čtvrtiny z nich jsou závislé na heroinu. Narkomani se léčí hlavně ve státních rehabilitačních ústavech řízených policií, kde se při terapii spoléhá na tvrdou disciplínu a práci. „Rehabilitace a kontrola distribuce jdou ruku v ruce. Když bude méně narkomanů, sníží se poptávka a zásobování trhu. Stupňujeme zásahy a zabavujeme čím dál víc drog,“ říká velitel rehabilitačního centra Ťien-sün Sia.

Alternativu k povinným státním protidrogovým rehabilitačním ústavům nabízí několik nevládních organizací. Závislé se zde snaží léčit použitím psychologických metod, ne vojenským drilem. Hraním různých společenských rolí si pacienti zlepšují schopnost znovu komunikovat. „Pochopil jsem, že nejdřív musím naučit narkomany odpovědnosti. Dnes máme sedmdesátiprocentní úspěšnost,“ tvrdí ředitel Daytop Jang Mao-pin.

Do Číny se pašují desítky tisíc tun narkotik hlavně z Barmy, Pákistánu a Afghánistánu. Drogy se navíc vyrábějí i přímo v zemi. Loni policie zatkla celkem 130 tisíc podezřelých a zabavila 7 tun heroinu a 16 tun metamfetaminu vyrobeného v Číně. Válka proti drogám v zemi je ale podle odborníků teprve na začátku.

Čína má problémy s drogami (zdroj: ČT24)