Po explozi rakety slibuje Kreml potrestání viníků

Bajkonur (Kazachstán) – Ruská nosná raketa Proton-M se zřítila krátce po startu z kosmodromu Bajkonur. Na oběžnou dráhu měla vynést modernizované družice Glonass-M ruského navigačního systému Glonass. Explozi přitom odborníci vnímají jako krizi ruského vesmírného programu. Roskosmos pozastavil plánované lety nosných raket Proton. Kreml slibuje tvrdé potrestání viníků.

Na záběrech ruské státní televize Rossija 24, která vypuštění živě přenášela, je vidět, jak raketa krátce po startu explodovala. Podle Roskosmosu došlo 17 vteřin po startu k havarijnímu vypnutí motorů. Příčina nehody dosud není známa.

„Nemám přesné informace, ale obávám se, že tato raketa může způsobit velkou kontaminaci okolí. Samotnému Bajkonuru se prý nestalo nic, ale v okolních stepích to může způsobit velmi nepříjemné komplikace mnoha lidem,“ říká ředitel Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy Marcel Grün.

Proton-M se podle agentury ITAR-TASS vznesl přesně ve stanovený čas. Ale prakticky okamžitě, sotva se odlepil od startovací rampy, se ostře odklonil od stanovené dráhy letu, začal klesat a ještě ve vzduchu se rozpadal.

Raketa pak dopadla přibližně 2,5 kilometru od startovacího komplexu a explodovala. Při nehodě byly zničeny i tři satelity Glonass-M, jejichž cena se pohybuje kolem 200 milionů dolarů (kolem čtyř miliard korun). Ztrátou navíc je i zpomalení modernizace celého navigačního systému.

Komentář Marcela Grüna (zdroj: ČT24)

Místní úřady po nehodě vyzvaly obyvatele obcí v okolí Bajkonuru, aby nevycházeli z budov. Obávají se, že při explozi neshořelo všech 500 tun silně toxického paliva, a jeho zbytky tak mohly zamořit ovzduší a půdu.

Proč raketa vybuchla, není zatím jasné. Odborníci spekulují nad možnými příčinami. Mohla by to být nedbalá montáž nebo selhání řídicích systémů. Každopádně je to obrovský neúspěch kosmického programu.

Prezidentu Vladimiru Putinovi po dnešku došla trpělivost a rozhodl se podle médií celé kosmické odvětví „zásadně reformovat“. Vicepremiér Dmitrij Rogozin, který ve vládě zodpovídá za kosmický program, chce viníky potrestat „s krajní tvrdostí“. „Cestou, jakou dnes funguje ruský raketový a kosmický průmysl, už dál nepůjdeme,“ dodal vicepremiér.

Vznikne proto nová Raketová a kosmická společnost (RKK), na její chod bude dohlížet speciálně jmenovaná komise, vedená Rogozinem. Cílem je zamezit dalším haváriím.

Jde již o druhou podobnou havárii rakety Proton-M za poslední tři roky. Při nehodě v prosinci 2010 dospělo vyšetřování ruských orgánů k závěru, že za nehodu mohl špatný výpočet množství paliva potřebného pro vynesení tří satelitů Glonass na oběžnou dráhu. Kvůli tomu byla údajně raketa přetížena, vychýlila se z kurzu a skončila v Tichém oceánu.