Armáda navrhuje řešení – změnu ústavy a rozpuštění parlamentu

Káhira - Egyptská armáda předložila plán předání moci. Pokud se opozice do středy nedohodne s vládou, počítá s rozpuštěním parlamentu a změnou ústavy. Egyptský prezident Mohammad Mursí chce situaci v Egyptě řešit bez ohledu na ultimátum tamní armády. Nabídl dialog se všemi stranami, údajně chce uspořádat celonárodní referendum, kde by lidé rozhodli, jestli má dále zůstat ve funkci, nebo odstoupit. Egyptská opozice pověřila vyjednáváním s vládou bývalého šéfa Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammada Baradeje. Má zabránit tříštění opozice.

Mluvčím opozičního hnutí, které usiluje o svržení egyptského prezidenta Muhammada Mursího, se dnes stal bývalý šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii Muhammad Baradej. Baradeje vyjednáváním s vládou pověřila Fronta 30. června, kterou minulý týden vytvořil hlavní opoziční proud, jenž si říká Tamarrud (Vzpoura). Baradej je ve světě známou osobností a jako hlavní vyjednávač má zabránit tomu, aby se opoziční hnutí roztříštilo na frakce. Má působit jako prostředník mezi politiky a také státními institucemi a připravit předání moci. 

Opozice chce, aby odstoupil prezident Mursí. Od neděle jsou v ulicích egyptských měst statisíce lidí. Opozice dala v pondělí prezidentovi do dnešního odpoledne čas na to, aby odstoupil. Armáda předložila politikům rozvrh politických opatření, na jejichž splnění pak dohlédne. Jestliže se prezident Muhammad Mursí do středy nedohodne s opozicí, armáda počítá s rozpuštěním parlamentu, změnou ústavy a uspořádáním voleb do několika měsíců.

Vojsko je připraveno vyslat do ulic jednotky, aby zabránilo násilí. V Suezu, kde opozice a Mursího stoupenci na sebe v noci stříleli, už jsou armádní hlídky vidět. Lidé z řad vládnoucího Muslimského bratrstva ale označili snahu armády za pokus o puč, což vedení vojska odmítlo. Prezident pouze podotkl, že svou aktivitou může armáda způsobit zmatek. V dnešním prohlášení pak řekl, že požadavek armády koliduje s jeho vlastním plánem na to, jak dosáhnout národního usmíření.

Egyptské vládní Muslimské bratrstvo zase žádá premiéra Hišáma Kandíla a ministry z bratrstva, aby odstoupili a umožnili prezidentovi Muhammadovi Mursímu vyjednávat s opozicí. O předčasných prezidentských volbách odmítá naopak hnutí diskutovat. Mursí prý musí dostat šanci dokončit mandát do roku 2016.

Muhammad Baradej
Zdroj: AP/Bernat Armangue/ČTK

Mursí v pondělí o situaci telefonicky hovořil i s americkým prezidentem Barackem Obamou. Šéfa Bílého domu prý ujistil, že jeho země „postupuje kupředu“ v mírovém přechodu k demokracii. Obama v pondělí z Tanzanie, kde je na návštěvě, vyzval účastníky sporu v Egyptě ke zdrženlivosti. Mursí by podle něj měl začít s opozicí jednat a zavést demokratické reformy.

Stoupenci Mursího ale vyzvali k demonstracím po celé zemi na podporu hlavy státu. Odpoledne jsou plánována tři shromáždění v Káhiře. Ulice už zaplňují i odpůrci prezidenta. Je tak veliká pravděpodobnost, že se oba tábory střetnou a násilí se rozšíří z provinčních měst i do Káhiry. Muslimské bratrstvo přitom nemá oporu u policie. „Ukazuje se, že policie má Muslimského bratrstva celkem po krk a vůbec ho nehodlá bránit proti demonstrantům. Protestů se dokonce účastní vysocí policejní důstojníci,“ uvedl analytik Glopolisu Šádí Shanaáh.

Vláda prezidenta Mursího se pod tlakem událostí pomalu hroutí. Už v pondělí z ní odešlo pět ministrů, kteří ale nebyli členy Muslimského bratrstva. Svou rezignaci dnes po půlnoci nabídl i ministr zahraničí Muhammad Kámil Amr. Mursího moc oslabilo i dnešní rozhodnutí nejvyššího odvolacího soudu, který zbavil úřadu generálního prokurátora Taláta Abdalláha jmenovaného prezidentem. Do funkce se má naopak vrátit bývalý generální prokurátor Abdal Magíd Mahmúd. Liberální opozice se proti jmenování Abdalláha ostře postavila. Sloužil podle ní zájmům islamistické vlády a zneužíval svou moc ke stíhání kritiků prezidenta, zatímco pomíjel porušování lidských práv.

Turistická letoviska jsou bezpečná

Podle zpravodaje ČRo v Egyptě Štěpána Macháčka se turisté v letoviscích bát nemusí: „V posledních dvou letech od pádu Mubaraka se turistický ruch omezuje víceméně jen na letoviska u moře a tam je bezpečnostní situace zcela v pořádku,“ řekl ve Studiu ČT24. Pokud by spíše individuální turisté chtěli navštívit Káhiru nebo Alexandrii a další větší města, měli by se vyhnout místům, kde se konají protesty.