V Kanadě zmařili bombový útok na místní parlament

Ottawa - Kanadská policie zmařila pokus teroristů odpálit nálože před parlamentem provincie Britská Kolumbie. Útočníci se podle policie inspirovali al-Káidou, chtěli zaútočit včera, kdy byl v zemi státní svátek – Den Kanady. Vyšetřovatelé zadrželi dva podezřelé.

Zatčenými jsou muž a žena, kteří chtěli odpálit tři nálože před parlamentní budovou. Útočníci chtěli přitom použít podobné bomby s tlakovými hrnci, jako použili atentátníci v Bostonu. Kanadská policie měla ale situaci včas pod kontrolou. Veřejnost ohrožena nebyla, ujišťuje policie. 

Oba útočníci jsou z Kanady. Inspirovali se ideologií al-Káidy, ovšem kontakty v zahraničí neměli. Jednali zřejmě na vlastní pěst. Zatčenými jsou John Stewart Nuttall a Amanda Marie Korodyová. Obviněni jsou ze spiknutí, výroby trhavin a terorismu.

„Tito zradikalizovaní jedinci chtěli maximálně narušit národní svátek,“ uvedl vyšetřovatel Wayne Rideout. „Sami si zjišťovali informace a vyrobili výbušné zařízení, které mělo zraňovat a zabíjet,“ dodal. Ačkoli to byly bomby podobné těm z Bostonu, policie tvrdí, že nejsou žádné důkazy, že by spolu tyto dva útoky souvisely. 

Policie zmařila útok na veřejnost už v dubnu. Tehdy zatkla dva muže, kteří chtěli vykolejit vlak v Torontu. Tvrdili přitom, že jsou napojení na al-Káidu v Íránu.

Vydáno pod