Mursí odstoupit nehodlá, za noc 16 mrtvých

Káhira - Egyptský prezident Muhammad Mursí dal rozhodně najevo, že neodstoupí, a prohlásil, že svým životem hodlá bránit „demokratickou legitimitu“ svého úřadu. Mursí to řekl v dnešním bojovném půlnočním televizním vystoupení krátce poté, co odmítl ultimátum armády, aby se dohodl s opozicí na sdílení moci. „Dám za zachování legitimity svůj život,“ prohlásil Mursí. Před káhirskou univerzitou mezitím došlo k ozbrojenému střetu Mursího stoupenců s bezpečnostními silami univerzity, při kterém zemřelo 16 osob a zraněno bylo více než 200 lidí.

Mursí v narychlo oznámeném televizním vystoupení opakovaně zdůrazňoval, že se stal prezidentem ve svobodných volbách jako první demokraticky zvolená hlava státu v historii země. Prohlásil, že nemůže dělat nic jiného než dál vykonávat svěřené povinnosti a chránit demokratický řád. Demokratická legitimita je jedinou zárukou proti krveprolití a občanské válce, varoval Mursí v emotivním a často nesouvislém projevu, který trval asi tři čtvrtě hodiny.

Egyptská armáda v úterý předložila plán na předání moci, jestliže se islamistický prezident do dnešních 17:00 SELČ nedohodne s liberální opozicí. Mursí už večer odmítl výzvy k odstoupení a zpochybňování své ústavní legitimity a vyzval ozbrojené síly, aby svou hrozbu stáhly. „Prezident Muhammad Mursí trvá na své ústavní legitimitě a odmítá jakékoli snahy o její znevážení. Apeluje na ozbrojené síly, aby stáhly své varování, a odmítá jakýkoli vnitřní nebo vnější diktát,“ napsal na Twitteru úřad egyptského prezidenta.

V reakci na armádní ultimátum Mursí v projevu řekl, že se o dialog s opozicí pokoušel, nikam to ale nevedlo. Prohlásil také, že za nynějšími problémy v zemi mohou mimo jiné zkorumpované zbytky starého režimu diktátora Husního Mubaraka. „Nenechte se oklamat. Nepadněte do pasti. Nedovolte jim, aby ukradli vaši revoluci,“ vyzval Mursí. Mluvčí opozice však tuto Mursího vzdornou řeč označil za „otevřenou výzvu k občanské válce“. Mírumilovné protesty budou pokračovat, dodal.

Armáda své ultimátum vyhlásila v pondělí na 48 hodin. V případě, že se prezident s opozicí nedohodne, chce armáda rozpustit parlament, který ovládají Mursího islamisté z Muslimského bratrstva, dále změnit ústavu a vypsat nové volby, oznámily vojenské zdroje agentuře Reuters. Mluvčí armády řekl, že ozbrojené síly se k prezidentově vystoupení vyjádří až ve středu odpoledne, kdy končí jejich ultimátum.

Mursí nehodlá odstoupit (zdroj: ČT24)

V úterý odpoledne vypršel termín, který dala Mursímu opozice na to, aby odstoupil. USA doporučily egyptskému vedení, aby respektovalo názor národa. Opozice pohrozila, že zahájí kampaň občanské neposlušnosti.

Boje v noci vygradovaly před káhirskou univerzitou

Už třetí den po sobě se v káhirských ulicích sešly rozsáhlé davy Mursího oponentů a na jiných místech se shromáždili jeho stoupenci. Nad městem přelétávaly vojenské vrtulníky.

Večer se na náměstí před hlavní budovou univerzity shromáždily tisíce islamistických stoupenců Mursího na protest proti požadavku armády, aby se prezident do středy dohodl s opozicí na sdílení moci. Svědci pak slyšeli kolem univerzity výstřely z brokovnic a pušek a oblast zahalil slzný plyn. Televizní záběry ukazovaly, jak sanitky odvážejí oběti, a na záběrech byly vidět stovky mužů s vousy charakteristickými pro Mursího přívržence.