Evropu pobouřila špionáž z USA. Paříž zmrazila společné rozhovory

Moskva/Ankara – Francie by ráda o několik týdnů odložila rozhovory se Spojenými státy o vytvoření zóny volného obchodu mezi EU a USA. Důvod? Současná špionážní aféra, kterou spustil americký bezpečnostní technik Edward Snowden. Turecké ministerstvo zahraničí si zase pozvalo amerického chargé d'affaires, aby obvinění vysvětlil. Na kobereček půjde také americký velvyslanec v Estonsku, zprávy o špionáži potom pobouřily i europoslance.

Francouzské váhání

USA a EU sice formálně zahájily rozhovory o vytvoření zóny volného obchodu 17. června, první skutečné jednání má ale začít až v pondělí ve Washingtonu. Plány však narušuje aféra, kterou odstartoval Američan Edward Snowden, když prozradil tajný odposlouchávací program Spojených států, jehož součástí bylo i sledování blízkých evropských spojenců včetně misí samotné Evropské unie v USA. Francie by ráda s rozhovory počkala. Německo s tím ale nesouhlasí a v souladu s postojem Evropské unie požaduje, aby byla jednání zahájena podle plánu, tedy 8. července.

„Nejde o zastavení vyjednávání. Na druhou stranu by se nám zdálo moudré je na pár týdnů pozastavit, abychom se vyhnuli sporům a měli čas dostat informace, o něž jsme požádali,“ prohlásila mluvčí francouzské vlády Najat Vallaudová-Belkacemová.

Berlín má odlišný názor. „(Evropská) komise chce jednání zahájit 8. července. A (německá) vláda ji v tomto podporuje. Chceme tuto dohodu o zóně volného obchodu a chceme začít vyjednávat teď,“ nechal se slyšet mluvčí německého kabinetu Steffen Seibert.

Pokud nakonec rozhovory, které mají trvat nejméně 18 měsíců, skončí úspěchem, byla by jejich výsledkem největší zóna volného obchodu na světě. Mezi EU a USA, které mají největší ekonomiku na světě, dosahuje každoroční výměna zboží a služeb téměř bilionu dolarů (skoro 20 bilionů korun).

Události o aféře Snowden (zdroj: ČT24)

Agentury AFP a DPA informovaly o tom, že Turecko a Estonsko žádají po amerických diplomatech vysvětlení ohledně údajných odposlechů a sledování komunikace. „Obvinění zveřejněná v evropském tisku… týkající se 38 zemí včetně Turecka jsou znepokojující,“ uvedlo turecké ministerstvo zahraničí. V Ankaře se bude zpovídat místní chargé d'affaires. Na estonské ministerstvo zahraničí zase dorazí americký velvyslanec. „Estonsko považuje svobodu internetu za velmi důležitou zásadu. Ochrana údajů a soukromá sféra na internetu musejí být garantovány,“ prohlásil estonský ministr zahraničí Urmas Paet.

Návrh francouzského europoslance: Dejme Snowdenovi azyl

Na zprávy o americkém tajném sledovacím programu Prism pobouřeně reagovali i europoslanci dnes na zasedání ve Štrasburku. Jak se ukázalo, Spojené státy sledovaly rovněž unijní kanceláře ve Washingtonu a budovu Rady Evropské unie v Bruselu. Podle europoslanců by mělo nynější litevské předsednictví vytvořit vyšetřovací skupinu, která zjistí, co přesně se dělo.

„Spojené státy dlouhodobě ponižují Evropu,“ uvedl například francouzský europoslanec Yannick Jadot. Podle jeho francouzské kolegyně Marie-Christine Vergiatové by měla být okamžitě zastavena veškerá vyjednávání s USA a namísto toho by měl být Edwardu Snowdenovi udělen azyl.

Podle Rakušana Andrease Mölzera je ostudou, jak se evropské země ke Snowdenovi chovají. „Američané čtou i naše e-maily, takže si nemůžeme namlouvat, že jsme jejich rovnocenných partnerem,“ dodal rakouský europoslanec. Jiný z jeho kolegů dokonce navrhl, aby byl bývalý technik amerických tajných služeb pozván do Evropského parlamentu, kde by s ním zákonodárci mohli podebatovat.