Turecký soud zrušil stavbu, která vyvolala bouře proti Erdoganovi

Istanbul - Turecký soud zrušil připravovanou stavbu obchodního centra na náměstí Taksim v centru Istanbulu. Zamýšlený developerský projekt v místě zdejšího parku přitom před měsícem spustil v Turecku masové demonstrace namířené proti vládě premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, která projekt podporuje. Verdikt soudu je tak dílčím vítězstvím Erdoganových odpůrců; úřady se proti němu ovšem mohou odvolat.

Soud své rozhodnutí zdůvodnil tím, že stavební projekt porušoval pravidla ochrany historického území a nepřípustně by změnil charakter náměstí. Kvůli budově, jež měla být replikou historických kasáren z dob Osmanské říše, měly padnout desítky stromů v místním parku.

Istanbulské úřady ale nehledě na předpisy stavbu povolily, což přivedlo na konci května na náměstí stovky aktivistů. Ekologický protest postupně přerostl v celonárodní vlnu demonstrací, která se obrátila proti Erdoganovi. Lidé mu vyčítali autoritativní styl politiky a islamizaci země. Při demonstracích policisté pozatýkali stovky osob, tisíce lidí utrpěly při střetech s policií zranění a pět lidí dokonce přišlo o život. Turecká vláda kvůli nekompromisním zásahům čelila kritice i ze zahraničí, zejména z Německa, což ohrozilo pokračování přístupových jednání mezi EU a Tureckem.

O stavebním projektu pro Taksimské náměstí soud rozhodl již v první polovině června, verdikt však byl z nejasných důvodů zveřejněn až dnes. „To rozhodnutí se vztahuje na všechny práce na Taksimském náměstí,“ řekl advokát turecké komory architektů Can Atalay. Právě komora stížnost proti projektu přinesla k soudu. Ruší tedy jak stavbu obchodního centra v parku Gezi, tak například vybudování podzemního tunelu pro automobilovou dopravu.

Premiér Erdogan již dříve demonstrantům vzkázal, že s rozhodnutím o budoucnosti náměstí počká na soud. Proti verdiktu se však může vláda nebo samospráva odvolat.