Muslimské bratrstvo svolalo na pátek odpůrce převratu

Káhira - Egyptské Muslimské bratrstvo svolalo na pátek protesty svých příznivců a odsoudilo středeční sesazení prezidenta Muhammada Mursího. Armáda podle něj nastolila policejní stát. Vlády v zemi se mezitím už ujal nový prozatimní prezident Adlí Mansúr, dosavadní předseda Nejvyššího ústavního soudu. Egyptská prokuratura navíc během dneška nařídila zatknout šéfa Muslimského bratrstva a jeho zástupce. Podle agentury AP byl předák bratrstva již zatčen. Armáda už dříve zadržela další vysoké představitele hnutí.

„Muslimské bratrstvo odsuzuje teror policejního státu, který zatýká představitele bratrstva a Strany svobody a spravedlnosti,“ uvedlo bratrstvo ve večerním prohlášení. Strana svobody a spravedlnosti je politickou složkou bratrstva.

Bratrstvo dnes v mešitě na okraji Káhiry, kde v minulých dnech jeho přívrženci pořádali manifestace jako odpověď na opoziční hnutí, vyzvalo „Egypťany, aby v klidu v pátek vyšli do ulic a řekli ˙ne˙ zatýkání na rozkaz armády a ˙ne˙ vojenskému puči“. Akce se mají konat pod heslem Pátek odmítnutí. U mešity jsou od středy obrněné vozy, ale vojáci nezasahují a nenutí přítomné k rozchodu.

Špičky Muslimského bratrstva zadrženy, nový prezident se ujal vlády

Vlády se dnes přísahou ujal nový prezident Mansúr, který dovede zemi k předčasným volbám. Vojáci zatkli některé politické špičky Muslimského bratrstva, a to kvůli obvinění, že „vyzývaly k násilí a narušovaly veřejnou bezpečnost“. Mezi zadrženými jsou například Saad Katatní, šéf Strany svobody a spravedlnosti (FJP), založené před volbami právě Muslimským bratrstvem, nebo vysoký činitel bratrstva Rašád Majúmí. Všichni jsou ve věznici Tora na předměstí Káhiry, kde je vězněn i exprezident Mubarak a jeho synové Gamál a Alá.

Přívrženci svrženého prezidenta Mursího
Zdroj: Manu Brabo/ČTK/AP

Prozatímní prezident Mansúr již oznámil, že bude usilovat o co nejrychlejší uspořádání nových voleb, ale o termínu se nezmínil. Ve snaze nerozdělovat dále Egypťany prohlásil, že Muslimské bratrstvo patří k Egyptu a je přizváno k budování země. Bratrstvo však nabídku nepřijalo. Jeho představitelé tvrdí, že s uchvatiteli spolupracovat nehodlají.

Egyptská prokuratura dnes navíc nařídila zadržet šéfa islamistického Muslimského bratrstva Muhammada Badího a jeho zástupce Chajráta Šatira, který je považován za předního politického stratéga bratrstva. Na dalších asi 300 členů hnutí jsou podle státního listu Al-Ahrám vydány zatykače. Podle CNN už bylo zadrženo kolem 250 představitelů bratrstva. Úřady navíc zavřely tři islamistické televizní stanice a vojáci vtrhli i do kanceláří arabské stanice Al-Džazíra. Kanál tvrdí, že nesměl odvysílat záběry z demonstrací na podporu Mursího.

Zadržen byl i svržený prezident Mursí, který je teď v domácím vězení, souvisí to prý spíš s předáváním moci. Podle Štěpána Macháčka, zpravodaje ČRo, zatím není známo, že by byl Mursí z nečeho obviněn, a nepředpokládá se proto, že by s ním byl zahájen nějaký soudní proces.

Raketový nástup do prezidentského křesla

Prozatímní prezident Adlí Mansúr zřejmě za svůj raketový kariérní postup, který ho nakonec vynesl až do čela země, může poděkovat především svému předchůdci prezidentu Mursímu. Šéfem Nejvyššího ústavního soudu je teprve dva dny, na post ho přitom jmenoval sám exprezident. Poté, co armáda zrušila ústavu, katapultovala ho na nejvyšší post politické moci.

Mansúr přitom není ani charismatickým vůdcem, ani bouřlivým přívržencem opozice. V podstatě do včerejška to byla zcela nenápadná postava. Armáda ho zřejmě zvolila proto, že může působit jako neutrální vůdce země.

Za režimu Husního Mubaraka působil Mansúr dlouho jako soudce. Zasedal jak u státních náboženských soudů vynášejících náboženská nařízení fatva, tak u občanskoprávních a trestních soudů. Mansúr pomáhal napsat návrh zákona o dohledu nad prezidentskými volbami, které v roce 2012 vynesly k moci Mursího.

Káhirské náměstí Tahrír bylo v noci znovu plné. Desítky tisíc lidí slavily svržení Muhammada Mursího. „Děkujeme bohu, že nás zbavil Muslimského bratrstva, které se dokonce ani nechová jako řádní muslimové. A moc děkujeme i armádě za její práci,“ říká jeden z odpůrců prezidenta.

V Káhiře se ale scházely i tisíce přívrženců padlého prezidenta. Gehad al-Hadád, mluvčí Muslimského bratrstva, popsal střelbu na předměstí Káhiry. Kolem mešity stanovalo asi 2000 Mursího příznivců. Krátce po třetí hodině ráno nějaký muž začal střílet do davu a několik lidí přitom zasáhl. Podle něj útok trval asi 15 minut. Zda jsou nějaké oběti, zatím není známo.

Reportér agentury Reuters ale několik minut poté na místo dorazil a podle něj zde byl klid. Islamisté se tady scházejí už několik dní na podporu prezidenta Mursího, který pod nátlakem armády odstoupil po několika dnech protivládních protestů.

Zpravodaj ČRo Štěpán Macháček:

„Oslavy tábora proti prezidentu Mursímu trvaly celou noc, k ránu se postupně shromáždění rozpustila. Stoupenci prezidenta Mursího zůstávají v hojných počtech na místech a slibují další protesty.“

Vydáno pod