Americká vláda špehuje kromě internetu a telefonů dokonce i poštu

Washington – Americká vláda má další máslo na hlavě, podle všeho totiž nejenže sleduje telefonní hovory a internet, teď se ukazuje, že dokonce špehuje i poštovní zásilky. Píše o tom list The New York Times. Program s názvem Mail Isolation Control and Tracking (MICT) funguje prý od roku 2001. Vláda začala poštu sledovat poté, co několik amerických politiků dostalo dopisy s antraxem. Úřady díky programu získávají údaje o adresátech a odesílatelích.

Majitel knihkupectví v Buffalu Leslie James Pickering jednoho dne našel v poště velice podivný ručně psaný lísteček. Byly na něm instrukce pro pošťáky, že veškeré zásilky na tuto adresu se musí předat ke kontrole. Následovalo Pickeringovo jméno a jeho adresa a zeleně zvýrazněný výraz: TAJNÉ. Leslie nechápal, co je to za podivný vzkaz, dotázal se tedy na poště. Ta mu následně potvrdila, že jeho zásilky byly skutečně sledovány, ovšem další podrobnosti k tomu neuvedla. Dřív přitom Leslie několik let pracoval jako mluvčí radikální ekologické organizace Earth Liberation Front, kterou FBI označuje jako skupinu ekoteroristů. Lísteček, který se v jeho poště objevil náhodou, je přitom důkazem, že americké úřady využívají systém na sledování pošty.  

Program sledování MICT funguje tak, že speciální poštovní počítačový systém vyfotografuje každou listovní zásilku z vnějšku ze všech stran. Pošta si zaznamenává informace z dopisů a balíčků ještě před jejich doručením. Není přitom jasné, jak dlouho vláda takové snímky ukládá. Systém sledování je sice starší více než století, je však stále velmi účinný, píše NY Times. 

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24/EPH

Spojené státy sledují veškerý vnitrostátní poštovní provoz, za loňský rok ze zásilek podaných přes státní poštu USPS okopírovaly na 160 miliard údajů o adresátech a odesílatelích. List cituje bývalého agenta FBI, podle něj je MICT pro bezpečnostní složky „informačním zlatým dolem“. I z obyčejné obálky získají vyšetřovatelé řadu hodnotných dat. K otevření samotného dopisu je nicméně potřeba souhlas soudce.

„Dřív se sledovala pošta, když byl důvod někoho podezřívat ze zločinu,“ říká Mark D. Rasch, který vybudoval na ministerstvu pro spravedlnost oddělení proti kyberzločinu. „Teď se postupuje takto -  sledujme veškerou poštu a v budoucnu se můžeme podívat zpátky na to, s kým kdo komunikuje,“ dodal. 

Expert na počítačovou bezpečnost Bruce Schneier říká: „Prostě dělají to samé jako další programy. Shromažďují informace z vnějšku zásilky - jména, adresy, zpáteční adresy a poštovní směrovací čísla. Díky tomu pro vládu vznikne vážně dobrá mapa vašich kontaktů, aniž by si přečetli obsah zásilky.“

Americká vláda začala sledovat poštu po sérii dopisů pro politiky, ve kterých byl nebezpečný antrax. Dosud kvůli takovým obálkám ve Spojených státech zemřelo 5 lidí. Díky sledovacímu programu MICT například nedávno policie zatkla texaskou herečku Shannon Richardsovou, která prý poslala v květnu Obamovi a  newyorskému starostovi Michaelu Bloombergovi dopis s ricinem. V minulosti se díky tomuto sledování odhalil také manželský pár, který vydělával na organizaci prostituce, nebo se podařilo rozprášit drogové gangy.

Spojenými státy přitom v současné době otřásá jiný špionážní program - Prism. Tajné služby sledují jak telefony, tak internet, a to nejen ve Spojených státech, ale i v zahraničí, včetně států EU. Argumentují přitom, že je to v zájmu bezpečnosti a že se tak podařilo odvrátit několik teroristických útoků. Informace o tajném programu poskytl médiím někdejší technik tajných služeb Edward Snowden, který teď utíká před americku justicí, skrývá se na moskevském letišti a hledá zemi, která by mu poskytla azyl.

I Evropský parlament chce důkladně vyšetřit americké sledovací programy. Pověřen je tím Výbor pro občanské svobody. Europoslanci zároveň žádají větší ochranu informátorů.