Obě Koreje budou jednat o znovuotevření Kesongu

Soul - Jižní a Severní Korea budou společně jednat o znovuotevření společné průmyslové zóny Kesong. Nová nabídka přišla den poté, co Severní Korea obnovila telefonní linku mezi oběma zeměmi. Naposledy rozhovory obou zemí ztroskotaly před třemi týdny. Soul nabídl, aby se nová jednání konala v sobotu. Rozhovory by se měly uskutečnit ve vesnici Pchanmundžom na společné hranici, která už v minulosti byla dějištěm korejských rozhovorů.

„Sever souhlasil s rozhovory na pracovní úrovni v 10:00 (19:00 SELČ) 6. července… v Pchanmundžomu,“ oznámilo jihokorejské ministerstvo pro sjednocení.

K nabídce jednání mohla Soul přimět středeční hrozba několika desítek jihokorejských firem, které varovaly, že se z Kesongu stáhnou kvůli ztrátám, jež od dubnového uzavření společné průmyslové zóny utrpěly. Podnikatelé si stěžují, že se stali obětí politického hašteření mezi Severní a Jižní Koreou. 

O zostření krize na Korejském poloostrově se letos postarala Severní Korea, když v únoru uskutečnila svůj třetí jaderný test. Rada bezpečnosti OSN odpověděla zpřísněním sankcí, na což Pchjongjang zareagoval přerušením přímých telefonních linek se Soulem, vyhrocením rétoriky a výhrůžkami válkou Jižní Koreji i USA.

Dalším krokem KLDR bylo uzavření průmyslového komplexu Kesong, počátkem dubna KLDR zabránila jihokorejským pracovníkům ve vstupu do oblasti a zablokovala dodávky surovin a potravin. Všech 53 tisíc severokorejských dělníků, kteří v Kesongu pracovali, bylo z průmyslové zóny odvoláno. Postupně odešli i všichni Jihokorejci.