Moratorium končí. Tisícům vězňů v Pákistánu hrozí poprava

Islamábád - Nová pákistánská vláda premiéra Navéze Šarífa oficiálně oznámila konec moratoria na popravy. Pákistán ho dodržoval pět let. Za tu dobu byl popraven jen jeden voják, kterého poslal na smrt vojenský soud. Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International označila zrušení moratoria za šokující krok zpět. V Pákistánu je k smrti odsouzeno přes osm tisíc vězňů.

Provádění poprav zastavila předchozí vláda Pákistánské lidové strany (PPP). Strana ale utrpěla v květnových volbách drtivou porážku, když hlasování vyneslo k moci středopravou Pákistánskou muslimskou ligu (PML-N) Naváze Šarífa.

V zemi musí všechny popravy schválit prezident. Ásif Alí Zardárí z PPP ale odstoupí letos v srpnu a jeho nástupce zvolí parlament pod kontrolou PML-N.

Všeobecná amnestie se nekoná

„Nová vláda se rozhodla vypořádat se všemi předmětnými případy popravy,“ řekl mluvčí ministerstva vnitra Umar Hamíd. „Vláda dala jasné instrukce posoudit všechny případy jeden po druhém,“ dodal s tím, že odsouzení čekající na popravu nemohou počítat s všeobecnou amnestií.

Naváz Šaríf
Zdroj: ČTK/AP/K.M. Chaudary

Podle odhadů AI je v pákistánských celách smrti více než 8 000 vězňů. Většina z nich už vyčerpala všechny možnosti odvolání a nyní jim může hrozit poprava.

Soucit mohou čekat ženy a senioři

Mluvčí ministerstva vnitra nicméně uvedl, že na popravu čeká jen 450 odsouzených a jejich případy budou ještě posouzeny. „Vláda projeví soucit těm, kdo spadají do 'speciální kategorie', jako jsou ženy nebo starší lidé,“ dodal.