Snowdenovi nabídly azyl už tři země, USA to nekomentují

Caracas - Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že se rozhodl nabídnout azyl bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služeb Edwardu Snowdenovi. Možnost poskytnutí azylu Snowdenovi ve své zemi předtím naznačil také nikaragujský prezident Daniel Ortega. S nabídkou azylu přišel i bolivijský prezident Evo Morales. Rusko dnes dalo najevo, že azyl ve Venezuele by byl pro muže obviněného v USA ze špionáže nejlepší možností. Bílý dům podle agentury Reuters odmítl nabídku Venezuely komentovat a novináře odkázal na ministerstvo spravedlnosti.

Venezuela už dříve s poskytnutím azylu Američanovi obviněnému ze špionáže v zásadě souhlasila, ale oficiální rozhodnutí učinila až dnes. „Rozhodl jsem se poskytnout humanitární azyl mladému Američanovi Edwardu Snowdenovi, aby mohl přijít do vlasti Bolívara a Cháveze a žít mimo dosah imperiální severoamerické perzekuce,“ prohlásil levicový pokračovatel zesnulého prezidenta Cháveze v pátek při příležitosti oslav venezuelské nezávislosti. Podle agentury AP není jasné, zda je venezuelská nabídka něčím podmíněna. 

Také další latinskoamerická země Nikaragua obdržela žádost bývalého technického konzultanta amerických tajných služeb Edwarda Snowdena o azyl a je připravena mu vyhovět, „pokud to okolnosti dovolí“. Prohlásil to v pátek podle tiskových agentur nikaragujský prezident Daniel Ortega. „Uznáváme a ctíme právo na azyl a je zřejmé, že pokud to okolnosti dovolí, přijmeme Snowdena s velkou radostí a udělíme mu tady v Nikaragui azyl,“ citovala socialistického prezidenta agentura AFP. 

Martin Řezníček, zpravodaj ČT

„Spojené státy zatím krok Venezuely a Nikaraguy nekomentovaly. Pro další vývoj bude také nutné znát podmínky, které si obě země stanovily pro potenciální udělení azylu. Také bude klíčové, jestli se vůbec Snowdena podaří do jedné ze zemí fyzicky dostat.“

Transparent na podporu Edwarda Snowdena
Zdroj: ČTK/AP/Kin Cheung

Mluvčí Kremlu ani ruské ministerstvo zahraničí se k venezuelské nabídce nechtěli vyjádřit. „Tohle není naše aféra,“ řekl Reuters mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Šéf zahraničního výboru ruské dolní sněmovny Alexej Puškov ale řekl, že azyl ve Venezuele by byl pro Snowdena nejlepší možností.

Snowden požádal o azyl přes dvacet zemí, kam půjde?

Třicetiletý Snowden, který prozradil informace o amerických sledovacích programech a nyní se zřejmě ukrývá v tranzitním prostoru moskevského letiště Šeremeťjevo, tento týden se žádostí o azyl oslovil přes 20 zemí. Některé země už prosbu odmítly, další ji ani nemohou vyřídit, protože je nutné ji podat na jejich území. 

V současnosti je Snowden bez cestovních dokladů, když mu je Spojené státy zrušily. Američan vyzradil podrobnosti o utajovaném programu americké vlády Prism, jehož součástí je sledování internetové a telefonické komunikace v zahraničí. Ministerstvo spravedlnosti USA ho obvinilo ze špionáže a krádeže úředních dokumentů. 

Do Venezuely z Moskvy žádné přímé komerční spoje nelétají, Snowden by zřejmě musel využít přestup v Havaně. Právě na Kubu měl podle informací ruských agentur zamířit již před dvěma týdny, kdy do Moskvy přiletěl z Hongkongu. Podle agentury Reuters však ani dnes do letadla směřujícího na karibský ostrov nenastoupil.