Islámští radikálové upalovali v Nigérii děti zaživa

Abuja - Islámští radikálové mají na svědomí desítky životů dětí, které zahynuly při útoku na školu v severovýchodní Nigérii. Zprávu přinesla agentura AP, podle níž zemřelo 29 žáků a učitel. Svědci, kteří útok přežili, hovoří o tom, že byly některé z obětí upáleny zaživa. Útok se podle agentury AFP připisuje islamistické sektě Boko Haram, nikdo se k němu ale zatím nepřihlásil.

Útok se odehrál před rozedněním ve městě Mamudo ve státě Yobe. Místní tvrdí, že navzdory vyhlášení mimořádného stavu ve třech státech na severovýchodě země a rozmístění tisícovek vojáků nejsou studenti nijak chráněni. Podle přeživších dorazili ozbrojenci s kontejnery benzinu a školu zapálili.

Řada lidí byla při útoku postřelena a popálena. Reportér AP popisoval chaos v nedaleké nemocnici, kde se traumatizovaní rodiče snažili identifikovat své děti.

Média se v počtu obětí prozatím rozcházejí. Podle místních, na které se odvolala agentura AP, útok nepřežilo 29 žáků a učitel. Zdravotnický zdroj agentury AFP však informoval o smrti 42 lidí, většinou studentů.

Stabilitu Nigérie vážně ohrožují islamistické skupiny jako Boko Haram a Ansaru, které jsou napojeny na teroristickou síť al-Káida.

Při povstání, jež Boko Haram zahájila před téměř čtyřmi lety s cílem vytvořit na severu země stát, který se bude řídit přísnou verzí islámského práva šaría, už zemřely tisíce lidí a vypáleny byly desítky škol.

Mamudo na mapě
Zdroj: ČT24
Vydáno pod