Egyptským premiérem má být právník Baháildín

Káhira - Premiérem prozatímní egyptské vlády se má stát levicový právník Zijád Baháildín. Někdejší šéf agentury pro atomovou energii Muhammad Baradej, o němž se v souvislosti s tímto postem mluvilo včera, by potom mohl zastávat funkci viceprezidenta. Politická vyjednávání v Egyptě pokračují v čase trvajících nepokojů; tisíce stoupenců sesazeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího se opět shromáždily v centru metropole Káhiry. Demonstrace ale zatím probíhá v poklidu. Ruský prezident Vladimir Putin mezitím varoval, že by v Egyptě mohla vypuknout občanská válka.

O možném premiérském angažmá právníka Baháildína informovala s odkazem na prezidentského mluvčího agentura Reuters. Sociální demokrat a absolvent obchodního práva na Oxfordu byl za vlády prezidenta Husního Mubaraka šéfem úřadu dohlížejícího na egyptské státní investice. Na svou funkci však rezignoval ještě před Mubarakovým svržením.

Jmenování Baháildína premiérem by také mohlo představovat kompromis na místě druhého muže ve státě; prezidentský úřad totiž popřel jmenování Baradeje premiérem poté, co svůj odpor vůči takovému kroku vyjádřila islamistická strana Núr. Oznámila, že se nebude podílet na politickém procesu, podporovaném armádou, pokud bude Baradej jmenován. Také představitelé Muslimského bratrstva svrženého prezidenta Muhammada Mursího již dali najevo, že Baradejovo jmenování nepřijmou.

Baradej přitom islamisty z jednání nevylučoval. Muslimské bratrstvo by se podle něj mělo podílet na dalším politickém vývoji země. Řekl to v rozhovoru s německým týdeníkem Der Spiegel. Vyzval rovněž k „zapojení bratrstva do demokratizace země“.

  • Během takzvaného arabského jara, jehož výsledkem byl před dvěma lety mimo jiné pád režimu egyptského autoritářského prezidenta Husního Mubaraka, byl Baradej aktivním účastníkem liberálního proudu egyptských politiků. Navzdory svému renomé si ale nevydobyl významnější pozici v nové politické hierarchii.

Armáda se také již dohodla s představiteli liberální opozice a nejvyššími náboženskými představiteli v zemi na vytvoření prozatímní vlády vybavené „plnými pravomocemi“, která má dovést zemi k novým prezidentským a parlamentním volbám. Jejich datum ale zatím nebylo stanoveno.

Voleb se může zúčastnit i Muslimské bratrstvo

„Nabízíme ruku každému, každý je součástí tohoto národa,“ oznámil prezidentův mluvčí. „Muslimské bratrstvo má spoustu příležitostí účastnit se všech voleb včetně nadcházejících prezidentských a těch, které budou následovat.“

V Egyptě a zejména v Káhiře v sobotu nadále panovalo napětí po pátečních nepokojích, při kterých zemřely desítky lidí. Mursího stoupenci navíc vyzvali k dalším protestním demonstracím; desetitisíce demonstrantů z obou táborů se dnes navíc znovu shromáždily na různých místech zejména v metropoli Káhiry. Demonstrace, které svolalo Mursího konzervativní Muslimské bratrstvo i Mursího oponenti z liberální organizace Tamarod ovšem podle všeho zatím proběhly v poklidu.

Mursího stoupenci se tradičně sešli ve čtvrti Nasr u tamní velké mešity a Káhirské univerzity. Odpůrci pak skandovali protimursíovská hesla před prezidentským palácem. Tradičně také v počtu několika desítek tisíc ovládli náměstí Tahrír, kde začaly před dvěma lety demonstrace, jež vedly k pádu režimu někdejšího prezidenta Husního Mubaraka.

Ozbrojení muži dnes také zaútočili na Sinajském poloostrově na bezpečnostní stanoviště chránící ropovod poblíž Izraele a pásma Gazy.

Jakub Szántó o situaci v Egyptě (zdroj: ČT24)

Pozor, aby to nedopadlo jako v Sýrii, říká Putin

Ruská diplomacie vyzvala všechny znesvářené strany v Egyptě, aby byly zdrženlivé a situaci držely v demokratickém rámci. „Občanská válka už zachvátila Sýrii a - jakkoli je to smutné - Egypt míří stejným směrem. Bylo by žádoucí, aby se egyptský lid vyhnul takovému osudu,“ řekl Putin, který je na návštěvě v Astaně.