Sarkozy chystá comeback, sází na nespokojené Francouze

Paříž – Ačkoli bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy slíbil, že po volební porážce odejde z politiky, chystá velký comeback. Přimělo ho k tomu rozhodnutí Ústavní rady, která odmítla schválit jeho vyúčtování za loňskou prezidentskou kampaň. Strana pro lidové hnutí tak přijde o jedenáct milionů eur. Sarkozy teď žádá o příspěvky i na Facebooku.

Mnozí se domnívají, že Sarkozyho vede k návratu do politiky touha po pomstě. Bývalý prezident totiž tvrdí, že v rozhodnutí Ústavní rady má prsty Francois Hollande. Důvodem by mohla být i situace v Sarkozyho straně, kde se vedení rozděluje na menší skupinky.

Ústavní rada totiž potvrdila rozhodnutí francouzských úřadů, že Sarkozyho strana Svaz pro lidové hnutí nedostane státní příspěvek na jeho loňskou volební kampaň. Přijde tak o 11 milionů eur, s kterými počítala. Francouzské strany dostávají od vlády příspěvky podle svého zastoupení v parlamentu, uvádí BBC. Podle tohoto práva by měl Sarkozy dostat 47,5 procenta výdajů na kampaň. Kandidát ale nesmí utratit více než 22,5 milionu eur. Sarkozyho tým sice ve vyúčtování kampaně uvedl náklady 21,3 milionu eur, ale úřad pro financování volebních kampaní k této částce ještě přičetl náklady za cesty tehdejšího prezidenta na nejrůznější mítinky a debaty, které neměly s výkonem jeho funkce nic společného. Je to poprvé, co kandidát, který se dostal do druhého kola prezidentských voleb, příspěvek nedostane.

Sarkozy už vystoupil z Ústavní rady a začátkem příštího týdne hodlá navštívit pařížské ústředí strany pro lidové hnutí. Uvedl, že tato bezprecedentní situace může ohrozit politický pluralismus v zemi. Před několika týdny začal přijímat čerstvě zvolené poslance této strany ve snaze rozšířit svůj okruh přátel. „Musím přijmout zodpovědnost tím, že budu pracovat na svobodě demokratického vyjadřování v zemi. Prosím vás o pomoc při mobilizaci,“ žádá o finanční příspěvek pro svou stranu bývalý prezident na svém facebookovém profilu. Podle svých stoupenců se Nicolas Sarkozy chystá na kandidaturu v prezidentských volbách v roce 2017.

Mému politickému návratu by mohla zabránit jedině má žena, tvrdí Sarkozy

Bývalý francouzský prezident je celkem sebevědomý, šance na politický úspěch vidí v rostoucí nespokojenosti Francouzů s politikou současného prezidenta Hollanda. Sarkozy proto věří, že nespokojenost obyvatel se současným prezidentem bude stoupat. Jeho návratu na politickou scénu tak prý může zabránit pouze jediná osoba, jeho manželka Carla Bruniová.