Jobbik obvinil pět maďarských europoslanců ze zrady

Budapešť - Maďarské krajně pravicové Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) navrhuje, aby byli pohnáni před spravedlnost europoslanci, kteří minulý týden během zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku podpořili zprávu kritizující vývoj v Maďarsku od roku 2010. Pět zákonodárců by se mělo zpovídat před parlamentní komisí. Souhlas se zprávou europarlamentu je podle Jobbiku „zradou“.

Před parlamentní komisí by měli stanout Kinga Gönczová, Zita Gurmaiová, Csaba Sándor Tabajdi, Edit Herczogová (všichni patřící k frakci socialistů) a Lajos András Bokros (který je členem frakce konzervativců a reformistů).

Zpráva Evropského parlamentu zklamala Nečase

Postup Evropského parlamentu vůči Maďarsku zklamal a hluboce udivil českého premiéra v demisi Petra Nečase. Nečas prý nepochybuje o tom, že Maďarsko je demokratický stát, má naopak pochybnosti o legitimitě usnesení samotného parlamentu. „Není přijatelné, aby jakékoli parlamentní těleso prostou většinou politicky rozhodovalo o tom, zda jsou, či nejsou v některém členském státě dodržována základní práva, a to právě proto, že samo toto rozhodování nesmí být v žádném případě politické,“ podotkl ministerský předseda.

Evropský parlament minulý týden během svého zasedání schválil zprávu, ve které maďarskou vládu obviňuje z porušování základních principů demokracie a požaduje nápravu. Vládní strana Fidesz premiéra Viktora Orbána si to ale nenechala líbit a hned v pátek předložila parlamentu ke schválení rezoluci s názvem Maďarsko si zaslouží rovné zacházení, podle níž Evropský parlament konal proti evropským hodnotám a narušil svrchovanost Maďarska. Orbán v rozpravě prohlásil, že europarlament překročil své pravomoci a zneužil svou moc.

Rezoluce mimo jiné zdůrazňuje, že Maďaři si nepřejí Evropu, v níž jsou omezovány svobody, v níž velké členské země zneužívají svou moc a v níž je narušována suverenita států. Malé národy prý nemají poklonkovat těm velkým. Dokument rovněž vyzývá maďarskou vládu, aby tlaku EU neustupovala a pokračovala v politice, která usnadňuje životy maďarským rodinám.