V istanbulském parku Gezi znovu čpí slzný plyn

Istanbul - Turecké úřady na několik hodin otevřely istanbulský park Gezi, který se minulý měsíc stal v zemi symbolem protivládních demonstrací. Přestože původním záměrem bylo nechat ho již normálně dostupný pro veřejnost, v podvečer jej policie opět uzavřela kvůli další demonstraci proti premiéru Recepu Tayyipu Erdoganovi. Tak jako v minulosti i dnes proti demonstrantům použila vodní děla a slzný plyn, aby je rozehnala.

Policie nejprve vyhnala lidi, kteří se v parku vyskytovali, a další už do něj nepustila.  Zasahující policisté svůj zákrok nijak nezdůvodňovali.

Park v centru Istanbulu se dnes přitom otevřel pro veřejnost až po třech týdnech. Rozsáhlé nepokoje odstartovaly začátkem června protestem právě v parku, a to proti chystanému projektu obchodního centra, kvůli němuž se měly v parku na Taksimském náměstí vykácet stovky stromů.

Brány parku dnes otevřel istanbulský guvernér Hüseyin Avni Mutlu, který ovšem zdůraznil, že úřady nadále nebudou tolerovat žádná nepovolená shromáždění.

Istanbulské ulice zaplnil slzný plyn
Zdroj: ČTK/AP/Vadim Ghirda

Demonstranti se svolali přes sociální sítě

Jakmile se rozneslo, že se park znovu otevírá, svolali se vesměs mladí demonstranti, mimo jiné pomocí internetových komunitních sítí. Rychle však proti nim zakročily pořádkové síly.

Naposledy zasahovala policie na Taksimském náměstí v sobotu, kdy se do parku pokusil proniknout dav asi 3 000 lidí. Pořádkové síly proti němu použily slzný plyn a vodní děla.

Přestože soud projekt obchodního centra na náměstí do dalšího posouzení pozastavil, místní aktivisté se obávají, že projekt nakonec bude uskutečněn. Vláda ve snaze protesty utišit dala mlhavý slib, že by se o projektu mohlo v Istanbulu konat referendum.