Spojené Stasi americké, svítilo na americké ambasádě v Berlíně

Berlín - Obří světelný nápis „United Stasi of America“ se objevil na ambasádě USA v Berlíně. Německý umělec Oliver Bienkowski jím tak protestoval proti kontroverzním sledovacím praktikám Spojených států na internetu, které přirovnal ke špiclování nechvalně proslulou východoněmeckou komunistickou tajnou policií Stasi. Za tuto světelnou manifestaci, která trvala jen pár vteřin, nyní policie Bienkowského vyšetřuje kvůli urážce úřadu a zástupců cizího státu.

Jednatřicetiletý umělec, který se zaměřuje právě na světelné projekce, nápis promítl v noci z neděle na pondělí na zadní stranu americké ambasády ve směru od památníku zavražděným evropským Židům. Pod nápis umístil velký portrét zakladatele portálu Megaupload Kima Dotcoma, kterého chtějí USA soudit kvůli rozsáhlému porušování autorských práv na internetu.

Bienkowski svůj světelný útok, jak protest sám nazval, provedl z pronajaté dodávky. Po chvilce k němu však přispěchala policistka a vyzvala ho, aby projektor vypnul a opustil místo, kde bylo zakázáno stání. Ačkoli akce neměla dlouhého trvání, její videozáznam začal rychle kolovat po internetu.

„Napsal jsem na americkou ambasádu v Berlíně pravdu,“ uvedl na svém twitterovém účtu Kim Dotcom, s jehož požehnáním Bienkowski protest uskutečnil. Velvyslanectví USA má však jiný názor. „Hodně legrační, ale kdo něco takového srovnává, neví nic ani o Stasi, ani o Americe,“ řekl deníku Bild mluvčí ambasády.

Za žert akci nepovažuje ani policie. „Probíhá vyšetřování kvůli urážce orgánu a zástupců cizích států,“ oznámil dnes mluvčí berlínské policie. Protest proti americkému programu Prism, který sbírá údaje o telefonní a internetové komunikaci po celém světě a veřejnosti ho odhalil bývalý technik amerických tajných služeb Edward Snowden, tak Bienkowského může vyjít dráž než jen na 5 000 eur (zhruba 130 000 Kč), kolik ho prý stálo vytvoření nápisu a pořízení projekční techniky.