Moskva má důkazy, že syrští rebelové použili sarin

New York - Rusko má důkazy, že syrští rebelové použili v březnu při útoku na severu Sýrie bojový plyn sarin. V New Yorku to dnes řekl ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin. Spojené státy tvrzení Ruska vzápětí odmítly. O tom, která strana syrského konfliktu chemické zbraně použila, se už Rusko sváří se západními zeměmi několik měsíců.

Ruští experti sebrali vzorky na místě chemického útoku, který podle nich vedli vzbouřenci 19. března u města Aleppo. Důkazní materiál předalo Rusko generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi. „Výsledky analýz jasně ukazují, že arzenál použitý v Chán al-Asalu nebyl průmyslové výroby a byl naplněný sarinem. Podobný projektil se nepoužívá pro chemické zbraně. Trhavina použitá zde jako rozbuška se nepoužívá v tradiční munici. Proto je důvod domnívat se, že to byli opoziční bojovníci, kteří použili chemické zbraně v Chán al-Asalu,“ vysvětlil ruský velvyslanec.

Washington ruské sdělení odmítá. „Neviděli jsme zatím žádný důkaz, který by podpořil toto tvrzení, podle kterého je kdokoli kromě syrské vlády schopný použít chemické zbraně a používá chemické zbraně,“ řekl mluvčí Bílého domu Jay Carney.

Spojené státy také nedávno dospěly k závěru, že na jaře byl na severu Sýrie použit sarin, ale obvinily z toho vládní síly syrského autoritativního režimu. Západní experti přitom připustili, že rebelové se mohli při bojích zmocnit některých skladů s bojovými chemickými látkami syrské armády.

Při březnovém útoku u Aleppa přišlo o život přes 20 lidí. Vláda syrského prezidenta Bašára Asada a rebelové se začali vzájemně obviňovat z použití chemických zbraní. OSN se snaží prověřit zprávy vlastními experty, ale těm se prý zatím nepodařilo se dostat na syrské území a čekají v sousedním Turecku.

Rebelům se nelíbí zpoždění dodávky zbraní z USA

Obamova administrativa se v červnu po měsících váhání rozhodla syrskou opozici vyzbrojit. Až dosud žádná vojenská pomoc od USA do Sýrie ale nedorazila - alespoň podle zdrojů ze syrské opozice a dalších arabských zemí. Plány na dodávky zbraní do Sýrie uvízly ve výborech Kongresu kvůli obavám, že by americké zbraně na bojišti nesehrály rozhodující roli a navíc by mohly skončit v rukou islamistů.

Boje v Homsu
Zdroj: ČT24

Rebelové a některé vlády z okolních zemí už začali nad americkým chováním vyjadřovat rozpaky. „Cítíme se opuštění a zklamaní, protože Spojené státy a Evropa ustoupily od svého slibu vyzbrojit Svobodnou syrskou armádu. Vyzýváme proto mezinárodní společenství, aby splnilo své závazky,“ uvedla v neděli syrská větev Muslimského bratrstva, která je rovněž v opozici vůči režimu tamního prezidenta Bašára Asada.

Opozice volá po technicky vyspělejší výzbroji od té doby, co vládní síly zahájily novou ofenzivu ve střední Sýrii s pomocí libanonské militantní skupiny Hizballáh. Provládní jednotky tvrdě útočí na centrální město Homs a drží v obklíčení obranné pozice rebelů v okolí hlavního města Damašku. Zbraně již dlouhodobě dodávají povstalcům jejich nejbližší arabští spojenci - Katar a Saúdská Arábie.

Rusko má prý důkazy o chemických zbraních v Sýrii (zdroj: ČT24)

Syrský konflikt si podle opozice během dvou let bojů vyžádal už 100 000 obětí. OSN zdokumentovala smrt 93 000 lidí, z nichž 6 000 byly děti. Způsobené škody se odhadují na 60 až 80 miliard dolarů (až 1,6 bilionu Kč).

Vydáno pod